Ziarul de Duminică

Despre vrajire (I)

23.05.2008, 20:07 16

Vrajitoria se mentine in continuare cu un pas puternic ancorat in mister, exotic, malefic, iar cu celalalt intr-un cerc peste a carui bariera trec doar initiatii. Cu alte cuvinte, "vrajitoria este un sistem de interpretari in care numai actorul este capabil sa exprime realitatea actiunii. Tertii nu au decat latitudinea de a adera la aceasta in functie de interesele lor" (Dominique Camus).
Vrajirea apare ca un schimb de energii, ganduri si gesturi exprimate in formule laconice sau lungi retete magice. Ea inseamna pentru victima "pierderea referentilor simbolici care permit sanatatii si vietii sa se exprime". In final, "clientul vrajitorului personifica si isi proiecteaza agresivitatea asupra unui tert, care va fi receptacolul dorintelor sale refulate, pe care nu le poate stapani. Acest tert, care-l reprezinta pentru el pe Cel rau, trebuie deci sa fie atins. Evolutia situatiei nu este interpretata decat in cadrul actiunii intreprinse de catre vrajitor".
Cine sunt clientii vrajitorului, chiromantului sau ghicitorului? Sunt "anumite persoane care se simt neputincioase - de exemplu, in fata unui sir intreg de necazuri tot mai mari sau a irumperii unui insolit brusc, brutal sau grav - ii vor cauta pe cei despre care cred ca au misiunea sa intervina acolo unde orice actiune intreprinsa de altii a esuat". Vrajitoria apare astfel ca un "ultim recurs" cu ajutorul caruia se "ordoneaza si clarifica o situatie pe care esecuri succesive de interpretare si de actiune obisnuit intalnite in societatea noastra au facut-o cu atat mai intolerabila".
De cele mai multe ori, clientul, "de teama sa nu fie dezaprobat", adopta prin apelul la vrajitorie "un loc marginal, retras fata de societate"; cauta "sa-si intrerupa relatiile, sa se limiteze la cercul celor apropiati" care va fi "redus la maximum, adica sa intre intr-o situatie aproape echivalenta cu moartea sociala".
Cat despre vrajitor, "nu este socotit" in aceasta postura "oricine vrea. Pentru aceasta, trebuie sa fii recunoscut a fi capabil sa arati originile puterii pe care pretinzi ca o detii si totodata sa faci dovada eficacitatii tale dupa modalitati de apreciere admise in mod obisnuit". Puterile vrajitorului sunt fie "innascute", fie "dobandite". Cu rare exceptii, "cand oamenii cu puteri isi transmit darul, ei o fac catre persoane carora le recunosc unele predispozitii. Doua moduri de dobandire sunt cunoscute. Fie vrajitorii mostenesc puterea, care este asadar transmisa in familie, fie invata aceste puteri de la alti vrajitori cu care nu au nici o legatura de filiatie". Dar atentie, "cu cat numarul initiatilor intr-o putere creste, cu atat notiunea de secret isi pierde valoarea".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO