Ziarul de Duminică

Detectivii verzi ai romanului negru

20.07.2007, 20:13 19

Editura Robert Laffont are, intre colectiile sale, si una care se cheama Best-Sellers. Seria functioneaza demult, de prin anii '80, si printre autorii publicati aici se numara Martin Cruz Smith, Kathy Reichs, John Grisham, Mark Burnell, Ken Follet sau Marc Levy, nume grele ale "polar"-ului international, dar si scriitori autohtoni precum Janine Boissard sau Patric Nottret. Cel din urma a desantat din agricultura in cultura direct aici, la sectiunea "Best-sellers", fara stagii pregatitoare si incercari de publicare in doar 1.000 de exemplare, pentru ca, se pare, avea inca de la inceput toate calitatile necesare unui autor supervandabil.
"Politistele" sale precedente (H2O, Poison vert), scoase in aceeasi colectie a editurii, au fost un pariu castigator, asa ca Nottret, de profesie tehnician agronom, specialist in probleme de mediu, a rupt din nou gura targului de carte cu un roman negru cu titlu de tip "brrr!": Moarte deasupra padurii, dupa aparitia caruia a fost comparat, fara ezitare, cu Tom Clancy si Clive Cussler.
Dupa disparitia in labirinturile junglei amazoniene a unor ingineri francezi specialisti in farmacologie, cei doi ecopolitisti din FREDE, adica Brigada de fraude si delicte asupra mediului (deja cunoscuti publicului din precedentele romane ale autorului), Pierre Senechal si Lucrece, adjuncta lui, pornesc cu dirijabilul (sic!) deasupra ultimului plaman verde al planetei, intr-o ancheta pe cat de neobisnuita, pe atat de palpitanta. Nu de alta, dar disparitiile initiale sunt insotite de moartea oribila a unor mari proprietari de terenuri brazilieni si a unui taran sindicalist.
Zvonul mutilarii si uciderii lor se raspandeste cu viteza printre liane si prinde consistenta unei vesti cu vibrari catastrofice: asasinii ar fi, nici mai mult nici mai putin, decat cavalerii Apocalipsei.
Sub ochii anchetatorilor se mai strecoara si alte tragedii, care mai de care mai dureroase: despadurirea (in fiecare minut dispar din oceanul de arbori amazonieni gigantici circa 20 de hectare) si navalirea unei insecte criminale (plantatiile de soia din zona sunt distruse intr-un ritm halucinant de catre Ea: o carapace neagra si stralucitoare, doi ochi mari, rotunzi, si o lungime de doar cativa centimetri). Sa fie o insecta modificata genetic de catre niste ecologisti nepriceputi, sau un Frankenstein animal evadat din cusca unui inventator ticnit?
Peste aceasta canava otravita se mai apleaca, laolalta cu anchetatorii parizieni, si o echipa de politisti si de militari brazilieni, condusa de splendida doamna locotenent Maria Esperanza. Intriga, in care se amesteca interese geostrategice, planuri teroriste, mize politice, ecologice, comerciale si, nu in ultimul rand, religioase, se complica fastuos si tine atentia treaza pana la ultima pagina a cartii, oferind, printre atatea thriller-uri clonate, si frumoasa iluzie a deplinei noutati.
Allez, les verts!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO