Ziarul de Duminică

Din copilarie...

10.02.2004, 00:00 22



E de-a dreptul uluitor cat de mult s-a putut sexualiza limbajul curent in ultimii ani. Daca acum doua decenii injuratura era injuratura iar anecdota fara perdea isi pastra sarea si piperul tocmai pentru ca era spusa la timpul si locul potrivite, astazi, oriunde ai intoarce capul, te lovesti de aceleasi cuvinte spuse fara ocolis, fie ca e cazul ori nu.



Organul sexual masculin indeosebi este invartit ca un buzdugan deasupra capului, folosit ca deschizator de drumuri, ca pauza de gandire, interjectie si chiar conjunctie. Asistam (si participam) oarecum la un fenomen de delexicalizare a termenului in sine, de vreme ce nu mai desemneaza un singur obiect. Cam acelasi lucru s-a intamplat mai demult si in franceza, transferul de la plurivalenta la golire de sens operandu-se cu ceva mai multa lentoare si cu mai multa prudenta. Acolo insa este preferat... sexul frumos si parca nu te impiedici de el la tot pasul.



La noi insa, femei si barbati din mediile cele mai diverse degusta acelasi limbaj si - culmea! - isi impart acelasi organ, pe care il baga si-l scot fara preget si fara odihna. Daca vrea cineva sa pomeneasca de discriminare sexuala, in domeniul acesta nu are nici o sansa. Sunt si autori care isi fac un titlu de glorie din a umple pagina pana la refuz cu obscenitati, in speranta ca "socheaza burghezul" (ce teza prafuita!) ori ca se scufunda in realitatea netrucata. Am auzit si copii de-o schioapa imjurand de mama focului si promitand grozavii pe care, oricat s-ar stradui, nu au cum le pune in practica.



Acum vreo jumatate de veac, ma invarteam si eu printre derbedeii dintr-o mahala a Ploiestilor, mai rasariti decat mine, si-i ascultam schimband vorbe lipsite de inteles. Auzind mai des un termen anume, era vorba de sexul femeilor, l-am intrebat pe tata ce-nseamna. El s-a incurcat pentru o clipa, apoi, facand o eschiva, mi-a explicat cum sta treaba cu... pista de hipodrom. A doua zi, un smecheras mi-a propus sa-mi deseneze obiectul cu pricina si m-am aratat incantat. Magarul a luat o foaie de hartie, pe care a mazgalit-o in dezordine de sus pana jos si apoi mi-a intins-o. "Si unde sunt caii?", am intrebat eu cu privirea pierduta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO