Ziarul de Duminică

Disensiuni diplomatice

06.10.2006, 20:37 11

Matei Cristescu, consilierul de presa al Ambasadei Romaniei la Praga (Cehia), lua la cunostinta, la 23 iunie 1948, despre plangerea Clubului Atletic "Kral Ynohrody".
Pe scurt, cluburile romane CAM Timisoara si CFR Cluj au confirmat participarea la cateva meciuri demonstrative de box pentru 10, 12 si 15 mai 1948 la Ostrava (314 km est de Praga), Zamky (71 km nord-est de Praga) si Praga. Cehii au facut rezervari pentru delegatiile romane si au pus in vanzare biletele de acces. Cluburile romane au anuntat ulterior ca declina oferta. M. Cristescu a conceput adresa cu nr. 35.971/ 28.06.1948 pe care a expediat-o Anei Pauker, ministrul de externe al Romanei (13 aprilie 1948-11 iulie 1952). Solicita sanctionarea celor doua cluburi de catre organizatia "Sportului Popular" din Romania. "Desigur ca - sustinea M. Cristescu in finalul notei - noi ne zbatem aici sa castigam prieteni buni, uneori unul cate unul, si sa prezentam tara sub aspectul sau nou care se defineste prin munca, cinste, dreptate, corectitudine, respectul cuvantului dat, si ne e cu totul neplacut sa simtim efectul darii cu bata-n balta de catre diversi cetateni care ar trebui sa-si dea si ei seama ca in legaturile cu strainatatea se impune multa seriozitate". Sa nu luam in considerare cuvintele "tara noua" si "munca, cinste, dreptate, corectitudine". In Romania, "lumina" venea, la vremea respectiva, de la rasarit, iar comunistii faceau legea. Ramane in schimb autoevaluarea indirecta a consilierului de presa, "ne zbatem sa castigam prieteni buni", in fond o reclama mascata la adresa ministrului de externe.
Responsabilitatea pentru neprezentarea sportivilor romani la meciurile demonstrative a apartinut in totalitate Ministerului de Externe (MAE), care a refuzat sa elibereze vizele de iesire din tara. Conducatorii cluburilor romane au apelat la omologii lor din Cehoslovacia, rugandu-i sa intervina la MAE pentru a primi vize. Insistenta cehilor a fost inutila. Refuzati, au solicitat sa fie despagubiti pentru cheltuielile de organizare. De aceea, Cristina Luca, prim consilier de Legatie, i-a trimis o nota confidentiala lui Gheorghe Vasilichi, ministrul invatamantului (13 aprilie 1948-23 aprilie 1949), rugandu-l sa intervina pentru ca ambele cluburi sa plateasca despagubirile. Solicitarea a fost zadarnica. Cehii au anuntat totusi ca erau dispusi sa renunte la pretentiile financiare, daca cele doua cluburi isi respectau angajamentele, suportandu-si insa cheltuielile de transport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO