Ziarul de Duminică

Disneyland

Disneyland
09.05.2008, 18:36 17

Demonetizate, afirmatiile precum cea care spune ca nimic nu poate schimba lumea asa cum o poate face o poveste devin tot mai mult litera moarta, capcane de evitat pentru cei care se feresc de noua limba de lemn. Si totusi, adevarul este ca povesti sunt mai toate cele care ne motiveaza existenta.

Am simtit la modul cel mai acut acest adevar urmarind marea de oameni din toate neamurile pamantului si de toate varstele, care pe patru coloane lungi de mai bine de jumatate de kilometru se indreptau frematand spre intrarea imensului parc Disneyland de langa Paris.
Intampinati de un lant de proceduri menit sa ordoneze pornirile inerente unor modele culturale dintre cele mai diverse, vizitatorii intra imediat intr-o psihoza care niveleaza varstele si care poate fi descrisa ca o dorinta acuta de a imbratisa totul dintr-o singura privire, de a parcurge repede ca gandul traseele fermecatoare ale tuturor povestilor, de a atinge, de a lua sau a fi luat in brate de toate personajele povestilor animate care au insotit si vor continua sa insoteasca copilaria unei mari parti dintre copiii planetei. Intr-o astfel de atmosfera, Opera Comica pentru Copii din Bucuresti a reusit sa vina cu propria poveste in cadrul stagiunii permanente de spectacole din cadrul parcului, stagiune intitulata Disney Magic Music Days, intr-o zi in care in acest context mai evoluasera formatii din Suedia si Israel. Vazand si auzind perfectiunea imensului spectacol reprezentat de tot ceea ce se intampla in parc, pragul de asteptare ridicat pe care marea poveste Disney il creeaza pentru toti vizitatorii, am avut emotii pentru Ciuleandra, spectacolul cu care o mana de foarte tineri artisti, majoritatea inca elevi la Liceul de coregrafie "Floria Capsali" din Bucuresti, aveau sa faca fata unui public compus in majoritate din copii de toate natiile pamantului.
Stiut a fi prin excelenta cel mai dificil, tocmai datorita modului prompt si fara echivoc in care-si manifesta acordul sau dezaprobarea fata de ceea ce se intampla pe scena, publicul compus majoritar din copii nu poate fi niciodata inselat. De aceea, aplauzele celor peste cinci sute de spectatori care au ocupat locurile din Fantasy Festival Hall si care i-au rasplatit pe tinerii artisti romani au fost mai mult decat magulitoare. Reprezentand consecintele unui pariu castigat de directoarea Operei Comice pentru Copii Smaranda Oteanu Bunea, acest spectacol a demonstrat valabilitatea ideii ca in jurul unei monede forte reprezentate de folclorul romanesc se pot crea in continuare povesti actuale, expuse intr-un limbaj muzical si gestual modern care, prin dinamism si coerenta sugestiei, sa suplineasca atributele unei productii incarcate si poate mai greu de adaptat pe alte scene.
Experienta turneelor precedente in Coreea, India, Croatia sau Spania s-a facut simtita prin eficienta cu care, in mai putin de o ora, artistii s-au adaptat fara nici o repetitie rigorilor noii scene, concentrarea si buna pregatire facandu-se simtite prin emotia pe care au reusit sa o transmita publicului. Pe o muzica de Roman Vlad si in regia si coregrafia lui Mihai Babuska, tema inexorabila a Ciuleandrei a fost cu har transpusa coregrafic de tinerii balerini, carora li s-a alaturat prezenta plina de prospetime a Robertei Enisor, solista vocala de numai noua ani a spectacolului. Introducerea in scenariu a unui intermezzo intitulat Bal in padure, moderat de solistii Daniel Filipescu si Ioana Damian, cu costume ce aduceau povestea mult mai aproape de ambianta Disneyland prin mastile de animale, a oferit acea discreta, dar necesara adecvare la context.
Cert este ca povestea Operei Comice, cu parfumul ei etno, a tinut captiv publicul multinational de parinti si copii mult mai mult decat evolutiile mai putin personale ale celorlalte trupe. Iar a face spectatorii sa ramana intr-o sala acoperita, la Disneyland, de la un capat la celalalt al reprezentatiei intr-o zi cu soare, este deja - dupa spusele organizatorilor - povestea unui alt record.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO