Ziarul de Duminică

DISPUTE/ Femeile si spionajul (7). Din alcov in scaunul electric

DISPUTE/ Femeile si spionajul (7). Din alcov in scaunul electric

Ethel Rosenberg pe scaunul electric; 2. Markus Wolf, parintele Retelei Romeo; 3. Melita Norwood, spioana-bunicuta

16.12.2009, 12:42 667
"Spioaneleatomice"
Una din cele mai importantedirectii ale spionajului sovietic in prima parte a Razboiului Reces-a concretizat in asa-numita Operatiune Candy, care vizapenetrarea si transmiterea secretelor referitoare la fabricareabombei atomice de catre statele vestice spre URSS, domeniu in careau fost obtinute reale succese. In opinia unor analisti, "rareoriin istorie o operatiune de spionaj a avut un impact atât dedramatic asupra cursului politicii mondiale", caci a permis URSS saconstruiasca bomba atomica nu in 20-30 de ani, asa cum se apreciaseinitial, ci in patru.
Una dintre cele mai importanteagente ale acestei operatii a fost Leontina Cohen(1913-1992). Ea si sotul ei, Morris, au fost considerati drept "ceimai importanti ilegali" de origine americana care au spionat in SUAsi Marea Britanie. Leontina isi incepe activitatea ca "spioanaatomica" in 1945, transmitând informatii secrete din laboratorul dela Los Alamos, unde se realiza proiectul bombei atomice. Dupaarestarea sotilor Rosenberg in 1951, Leontina ("Leslie", dupanumele ei de cod) este trimisa in Mexic, de unde transmiteinformatiile pe care i le punea la dispozitie unul dintre cei maiactivi "spioni atomici" americani, Hall. Ulterior sotii Cohen sunttrimisi in Marea Britanie, unde vor activa ca operatori radio,transmitând informatii referitoare la "secrete atomice" in URSS.Drept recompensa, sotii Cohen sunt distinsi cu titlul de "eroi aiKGB".
O alta "spioana atomica" afost Ethel Elizabeth Gee, care a colaborat cu sotii Cohen, dar sicu alti agenti KGB ce operau in acest domeniu, intrecareGordonLonsdale
, un om de afaceri canadian,care spiona pemtru URSS.
Cele mai importante informatiitransmise de Ethel, care se lasase recrutata din motive financiare,au privit, intre altele, realizarea primului submarin atomic.Atunci când a fost arestata de MI5, Ethel a declarat cudezinvoltura: "Am facut desigur un lucru foarte rau, dar nu stiamca acesta este si criminal"…
Chiar in timpul procesuluiintentat cuplului de "spioni atomici", dar mai ales dupa executarealor, au aparut informatii potrivit carora EthelRosenberg nu fusese, de fapt, direct implicata in actiuni,ea nefacând altceva decât sa dactilografieze informatiile. Asemeneadepozitii au apartinut chiar celor mai importanti agenti implicatiiin operatii, intre careDavid Greenglass, fratele lui Ethel, care a declarat ca, initial,facuse declaratii care o incriminau pe Ethel pentru a-si salvapropria sotie. Adversarii vinovatiei sotilor Rosenberg au sustinutca acuzarea lui Ethel a fost folosita ca mijloc de presiune asupralui Julius pentru ca acesta sa divulge si numele altor "spioniatomici". In 2008, ziarul "New York Times" a publicat informatiadupa care Ethel a fost acuzata de spionaj in speranta ca instinctulsau matern o va face sa-i denunte pe ceilalti spioni, dar ea arespins propunerea.
Potrivit unuia dintre cei maiimportanti specialistii ai domeniului, profesorul ChristopherAndrew, Melita Norwood (1912-2005) a fost "cea mai longeviva spioanasovietica din istoria britanica si cea mai importanta agenta".Intr-adevar, atunci când a fost demascata, dupa 1999, odata cupublicarea "Arhivei Mitrohin", s-a dovedit ca Melita a colaborat cuserviciile de spionaj sovietic (GRU, KGB) din anii 1930 pâna lainceputul anilor 1980. Melita devine de timpuriu o comunistaconvinsa. De aici si pâna la a se transforma intr-o spioanavoluntara, din convingeri ideologice, niciodata remunerata, a fostdoar un pas. Dupa aprecierile analistilor, informatiile furnizatede ea au facut ca perioada in care URSS si-a realizat propria bombaatomica sa fie scurtata cu cinci ani. Atunci când, in sfârsit, afost demascata, impotriva "bunicutei-spioane", cum a denumit-opresa britanica, nu s-au luat nici un fel de masuri, nefiind nicimacar arestata, din cauza… vârstei inaintate, astfel incât si-apetrecut ultimii ani ai vietii cultivând meri si preparândgem.

ReteauaRomeo
KGB pusese lapunct un sistem de seducere a unor reprezentante ale "sexului slab"prin agenti si de exploatare informativa. "Capcana de miere" era ooperatie de obtinere de informatii prin intermediul folosiriiprostituatelor.
Dar cel care a extins si aperfectionat acest sistem, sub numele de Reteaua Romeo a fost sefulserviciului est-german de spionaj (STASI), Markus Wolf. A fostconstituit un "corp" de agenti specializati care actionau de-alungul unor perioade indelungate, iar vizate erau mai ales femei celucrau in ministere si alte institutii guvernamentale de prim rangdin RF Germania. Majoritatea "victimelor" "agentilor Romeo" erauvulnerabile din anumite motive: situatie familiala, izolare, darmai ales nostalgia dupa o relatie "romantica".
In intervalul 1975-1979,contraspionajul vest-german a identificat si demascat nu mai putinde 400 de agente care apartineau Retelei Romeo. O asemenea,"istorie romantica" a trait, de exemplu GabrielaKliem,angajata a Ambasadei Statelor Unite dinBonn, care, in 1977,se indragosteste deFrank Dietzel, "un Robert Redford mai frumos", dupa descrierea sa,de fapt ofiter STASI, la insistentele caruia transmite informatiide mare importanta. Ca si alte agente din Reteaua Romeo, ea a fostdemascata dupa 1990, când contraspionajul german, ca si din altetari, a intrat in posesia documentelor din arhiva STASI. De altfel,cele mai multe dintre ele au fost mentionate in volumul"Amintiri" al lui Markus Wolf, ca si in Arhiva Mitrohin.Uneori, asemenea "istorii sentimentale" aveau un final tragic. Estecazul MargareteiHassler,secretara inMinisterul Federal al Apararii, care, atunci când este demascata,isi pune capat zilelor, in inchisoare.
Se poate spune ca aproape nu aexistat minister, institutie importanta din RF Germania care sa nufi fost penetrat/a de agente apartinând Retelei Romeo: Ministerulde Externe (Gerda Ostenrieder,GerdaSchroder), serviciul vest-german decontrainformatii - B.N.D.(GabrielaGast), Cancelaria Federala(Dagmar Kahlig-Scheffler).

O agenta"ingrata"
Uneori, cariera unor"superspioni" este determinata si de relatiile lor sentimentale.Este cazul aceluia care a fost considerat cea mai importanta"cârtita" KGB in interiorul CIA, Aldrich Ames. Intr-adevar, esteposibil ca un impuls hotarâtor in transformarea acestui inaltfunctionar sa se fi datorat relatiilor sale cu Maria delRosario Casas, pe care a cunoscut-o in timp ce activa laAmbasada SUA din Mexic, in 1983. De fapt, ea era informatoare aDGI, serviciul de spionaj al Cubei. Aici intervine una dintre celemai mari greseli pe care le poate face un agent: se indragostestede informatoarea sa, pentru care divorteaza si cheltuieste sumeimportante de bani, ceea ce face contraspionajul american sa ajungape urmele sale si, in cele din urma, sa il aresteze. Culmeaingratitudinii, Maria a acceptat sa colaboreze cu organele deinvestigare in cursul procesului care i-a fost deschis luiAmes.
ROMÂNIA
"Amazoana"NKVD
O serie dintre militantiicomunisti de frunte, inclusiv femei, au indeplinit, inainte si intimpul comunizarii tarii, sarcini informative pentru serviciile despionaj sovietice.
Ana Toma(Grossman), membra a Partidului Comunist din România incadin ilegalitate, a fost considerata una dintre cele mai temute siviclene membre ale aparatului de partid si de stat, caci aindeplinit functia de secretara a ministrului de Externe Ana Paukersi de ministru adjunct al Comertului. In acelasi timp, ea a fost oversata agenta a Directiei de Informatii Externe a NKVD. Poate ficonsiderata o agenta sovietica tipica pentru rolul rezervatfemeilor de spionajul sovietic, supranumite in cercurileactivistilor de partid "amazoane". A facut parte, se poate spune,dintr-o familie in care spionajul era la mare pret, dat fiindfaptul ca a fost casatorita si cuPantiusa Bodnarenco, alias Gheorghe Pintilie, carea condus Directia Generala a Securitatii Poporului.
Intre altele, Ana Toma acolaborat si cu "agentul cominternist" Solvan Vitianu, care fusesetrimis in Elvetia in anul 1947 cu scopul supravegherii emigrantilordin România in vederea deposedarii acestora de proprietatile si deconturile pe care ei le aveau in aceasta tara, in schimbulpermisiunii de iesire din România a rudelor lor.
In timpul epurarilor din iunie1952,Iosif Chisinevschi, el insusi in legatura cu serviciile deinformatii sovietice, a afirmat raspicat ca "partidul are increderein tovarasa Anuta, care a adus servicii importante conduceriiRomâniei". De fapt, mai ales URSS.
"DIE excela in folosireasexului in spionaj"
a declarat recentcotidianului "Times" cel care a fost o vreme seful acestei agentii.El adauga ca femeile care urmau sa devina agente, "bombe sexuale",erau selectate si antrenate de ofiteri specializati in anumite caseconspirative. La un moment dat, s-a vorbit despre existenta unor"scoli" pentru asemenea agente, dar informatia nu a fost confirmatadocumentar. Exista si procedeul recrutarii prin santaj a unor femeicare fusesera surprinse intretinând relatii cu straini, astfelincât ele deveneau "prostituate ale statului".
In acelasi timp, DIE a avut invedere si folosirea unor agente straine, cum este cazul celei carea purtat "numele de cod" Gerda. De origine germana, nascuta inRomânia, Gerda facea parte din STASI si a fost folosita in vedereaanihilarii defectorului Gheroghe Mandache. Dupa relatareageneralului Pacepa, Gerda "parea entuziasmata de noua ei sarcina,de parca mergea la cumparaturi si nu ca sa rapeasca o fiinta umanacare cu siguranta urma sa fie impuscata apoi". Din fericire pentruel, Mandache a rezistat farmecelor Gerdei.

Dr. Alexandru Popescu,istoric, etnograf si diplomat, a studiat la Universitatea dinBucuresti si, ca bursier al Fundatiei Alexander von Humboldt, la cea din Bonn, unde a obtinut titlul de doctor. In perioada1966-1990, a activat ca cercetator stiintific la Institutul deEtnografie si Folclor al Academiei Romane. Din 1990, a facut partedin corpul diplomatic, indeplinind functia de atasat cultural alAmbasadelor Romaniei in Germania, Austria si Finlanda, precum si peaceea de director adjunct al Directiei Culturale din M.A.E. Esteautorul a 24 de volume aparute in tara si peste hotare, a 35 destudii stiintifice si a sute de articole. A sustinut cursuri siconferinte la universitati din Romania, Germania, Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO