Ziarul de Duminică

Doamna Crainic

Doamna Crainic
06.07.2007, 21:43 530

Acest nume il au in memoria afectiva mii de fosti absolventi ai Liceului de Arta "N.N. Tonitza" sau ai Academiei de Arta din Bucuresti. Doamna Adriana Botez Crainic a fost si inca este, pentru mine, profesoara mea de istoria artei. Dar mai mult decat atat. Este unul dintre putinii oameni care m-au format si mi-au marcat destinul definitiv.

Am intalnit-o ca elev in clasa a saptea la gimnaziul liceului de arta. Cursurile sale erau magice, pline de povesti fascinante ce ne purtau prin toata lumea, in locurile esentiale ale istoriei artei. Pe atunci traiam intr-o tara-inchisoare si nu speram ca o sa ajungem vreodata sa vedem pe viu, de exemplu, Campanilla lui Giotto din Florenta. Ea vedea teama asta in ochii nostri si ne spunea: "Lasati, ca intr-o viata de artist, destinul o sa va duca sigur in locurile astea". Pe atunci credeam ca aceste vorbe sunt doar o alinare pentru un imens apetit pe care tot ea ni-l deschidea. Azi stiu ca era mult mai mult. Voia sa spuna ca daca noi vom fi alesi sa mergem pe drumul artei si vom deveni artisti adevarati, asta ne va plasa, oarecum miraculos, intr-o categorie umana aparte, care sub obladuirea Muzelor, indiferent de regimul politic vremelnic al locului de bastina, va trece de toate frontierele.
In cazul meu a avut dreptate. Am ajuns sa vad, pana acum, o parte din locurile pe care ea ni le descria la cursuri. Si in mod sigur voi ajunge sa vad si altele. De exemplu, mi-am jurat ca voi ajunge la Florenta - acest loc fundamental al Renasterii - sa vad minunatiile de acolo si, intr-o luna de mai, Festivalul Florilor.
Sigur ca Doamna Crainic este un savant - critic si istoric de arta - complet, de reputatie internationala, om care a muncit o viata la opera sa: publicarea unor carti esentiale pentru cei care vor sa cunoasca istoria artei. Si are in plan si alte proiecte pe care sigur le va duce la bun sfarsit, pentru a-si incheia opera. Dar, spre deosebire de cel care-i citeste cartile, eu am cunoscut-o ca elev, ma bucur de prietenia domniei sale, m-a format si inca ma formeaza, acum la 39 de ani, pentru ca de la fiecare intalnire cu dansa, plec cu ceva in plus. Ceva esential, solid, consistent, de substanta. Da, e corect sa spun ca eu voi fi mereu elevul Doamnei Crainic. Asta si pentru ca, fiind femeie, si-a onorat mereu acest statut cu demnitate, demonstrandu-si mereu ideea ca "Femeia este forma spirituala elevata a fiintei umane". Chiar daca as fi putut s-o depasesc sa zicem la capitolul istoria artei - desi eu nu am ales aceasta profesiune - n-as fi reusit niciodata sa depasesc altitudinile spirituale la care arta a ridicat-o pe dansa ca femeie.
Doamna Crainic este o fiinta de rasa, o aristocrata a spiritului, dar fara sa fie atinsa de acele "anchilozari" ale academismului rigid, sec, mortificat. Nu are prejudecati, false pudori, idei preconcepute, sabloane, nu da sentinte. Este un spirit viu, in continua miscare, dezvoltare, intodeauna deschis catre noile orizonturi ale artei contemporane, carora mereu incearca sa le gaseasca filiatiile firesti in istoria artei umane.
Casa dansei, spatiu mereu primitor pentru fostii elevi, ramane unul dintre locurile mele favorite. Exista in acel decor neschimbat de pe vremea cand eram in liceu o liniste aparte, o seninatate a luminii careia - indiferent de anotimp - ii place sa limpezeasca acest loc, parca dintr-o vointa superioara. Pentru ca acolo se afla opere de arta - picturi, sculpturi, lucrari de grafica -, obiecte de arta si mii de carti si albume de arta. Acela este un loc ales, sunt convins de asta, locuit si innobilat de o fiinta aleasa. Acolo lumina se simte la ea acasa, pentru ca arta n-ar fi existat fara lumina. Iar lumina este una dintre probleme fundamentale de rezolvat ale artei din toate timpurile - la propriu sau/si la figurat. Luminii ii place sa scoata, zi de zi, din intuneric, toate acele creatii artistice pentru a le infatisa spre studiu ochiului avid de cunoastere. Volumele sculpturilor, culorile tablourilor, cuvintele si imaginile din paginile cartilor.
Fara indoiala ca Doamna Crainic este modelul meu formator prim. Fara intalnirea cu dansa, n-as fi fost cel care sunt acum. Dar despre rolul sau ca model in viata mea, data viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO