Ziarul de Duminică

Doamne si case din interbelic (I)

25.11.2005, 22:57 460

Cateva luni i-am dat tarcoale in librarie, numarandu-i carcotas lipsurile*. Cine-i autoarea, ce varsta are, daca e de incredere, de unde, cum, de ce si cand si-a intervievat minunatele interlocutoare, mostenitoare de case si amintiri din Bucurestii interbelici?

Editura nu ne ofera nici un indiciu. De ce o carte in care sunt evocate atatea frumuseti arhitecturale cu greutate istorica si de mentalitati nu are decat cateva fotografii prea putin semnificative? Mult mai nimerit era un album, mai cu seama ca sunt descrise multe interioare, in reciprocitate cu amintirile depanate. De ce lipsesc notele explicative si descrierea contextelor dialogale? S.a.m.d.

Era, oricum, fatal s-o cumpar. Era o carte plina de savori, fie direct intepatoare, de rontait jubilativ, fie subtile, licoroase, de sirotat in tacere. Intre timp am aflat ca Victoria Dragu Dimitriu a lucrat o viata in Radiodifuziune si ca a inregistrat, ca si Zoltan Rostas, aceste convorbiri in anii ''80. Zona bucuresteana de predilectie: Batistei, Clementei (adica C.A. si Maria Rosetti), Gradina Ioanid, Schitul Darvari, bd. Dacia, dar cu destule prelungiri, cum veti vedea.

Alice Magheru din stirpea generalului si a poetului, fiica lui George Focsaneanu, guvernator al Bancii Nationale. Adina Arsenescu, fiica lui Victor Iamandi, ministru al Culturii, apoi al Justitiei, asasinat in 1940 de legionari la Jilava. Manuela Burnea, nepoata lui Ion Procopie Dumitrescu, faimos (de trei ori) primar al Capitalei, al carui fiu, Florian, a fost tatal Ioanei Celibidache. Casa familiei Nenitescu de pe strada Scoalei nr. 8, in spatele Scolii Clementa, legaturile cu familia Teodorini si episodul refuzarii doctoratului solicitat de Elena Ceausescu. Fetele familiei Bragadiru, in special Sofia, despre care se afirma la p. 130 ca ar fi fost logodita cu Iuliu Maniu, desi eu am auzit ca - nasa de botez a lui Dorli Blaga - il va fi iubit fara speranta pe chipesul Caius Brediceanu. Gabriela Defour Voiculescu, fiica lui V.V., pictorita Lili Pancu, Florica Dimitrescu si Scoala Centrala, apoi Elisabeta, fiica Magdei Isanos, dar si Sanda Negroponte, Maria Banus, Alla Jela Popa, fiica lui Ion Jalea, inclusiv Irina Nicolau si casa generalului Dragalina... Ce mai vreti?

Abonamente pariziene la romanele din seria Biblioteca roz. Pictorul Steriadi pus la regim cu fructe si legume, un regim pe care, natural, se apuca sa-l... picteze: "Iarba am mancat, asta am pictat", tabloul fiind numaidecat cumparat de Aristide Blank.

Scene de coma. Marele neurolog Gheorghe Marinescu, delegat din partea Academiei sa vorbeasca la aniversarea lui George Enescu la 50 de ani, apucandu-se sa explice taman atunci si acolo cum ca nu se cunoaste cu exactitate localizarea in creier a activitatii nervos-cretor-muzicale, drept pentru care l-a rugat pe Enescu sa-si lase prin testament creierul laboratorului de cercetari neurologice! Iar a doua: episodul teribil cu Peggy Leonida si aghiotantul regal Vulturescu dansand la un bal unde domnisoarei i-a luat foc rochia de la o tigara, arzand de vie in bal in chinuri groaznice. "Si in clipa in care ea a murit, el s-a impuscat. A zis: am compromis o femeie, eu nu mai pot sa traiesc. Mie mi s-a parut gestul extraordinar..."

Mai apar: casa Arion de pe strada Orlando, colt cu Putul de Piatra, unde locuia George Vraca (aproximativ vizavi locuieste astazi C. Balaceanu-Stolnici ), casa familiei Alimanesteanu si strada Pia Bratianu trasata pe maidanele dintre Polona si Dacia. Colleta Brancoveanu, nascuta Cesianu si Casa Brancoveanu de pe soseaua Jianu , cam peste drum de Institul Iorga. Mostre de stil care invecineaza cartea Victoriei Dimitriu de istoriile orale inregistrate de Zoltan Rostas: "Si Niki Chrissoveloni a fost insurat cu Dodo Lehmann si a avut vreo trei baieti si o fata, a facut puscarie bineinteles si a fost la Canal. Si ea, cu trei copii, murea de foame si s-a angajat la Strandul de la Kiseleff, baiesita, adica lumea se dezbraca de haine, ea pazea hainele si astepta un bacsis." "Dar aia se jenau, cum sa-i dea nevestei lui... dar lumea e tampita". Sau: "Si Bazu Cantacuzino era aviatorul Anei Pauker. Cand a vazut ca i-a luat mosia si se impute treaba, pleca spre Paris... Si pe urma s-a sinucis".

Mai apar familia Bratianu-Pillat, Bani Ghica, Zoe Baicoianu, Boris Caragea, Sorana Topa, G.M. Cantacuzino, nunta de pomina in epoca a lui Petru Comarnescu cu fiica magnatului Manolescu-Strunga, casa Argentoianu, casa Leonida, casa familiei Tatarascu (azi ambasada Poloniei), casa Vasiliu Bolnavu (azi un sediu al bancii Tiriac pe str. C. A. Rosetti), Duiliu Marcu si constructiile proiectate de el (p. 99, ce bun ar fi un album dedicat numai lui), Cecilia Stork si casa de pe V. Alecsandri.



*) Victoria Dragu Dimitriu, Povesti ale doamnelor din Bucuresti, Editura Vremea XXI, 2004, 464 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO