Ziarul de Duminică

Doi candidati si a treia cale

20.06.2008, 21:23 21

Desi captivata de subiecte locale, presa noastra a dedicat oarece spatiu alegerilor prezidentiale din SUA, pricepand ca ele constituie un eveniment cu repercusiuni "globale".
Dupa prostul obicei autohton, reflectarea campaniei s-a limitat la pariurile pe castigator. La ora cand scriu acest articol, confruntarea Obama-McCain pare sigura. E poate momentul sa vedem si ce propun cei doi, ca sa pricepem ce ne asteapta intr-un caz sau in altul. Ambii se ocupa de marile teme: securitatea, imigratia, educatia, economia, schimbarea climatica, relatiile internationale, protectia sociala. E interesant de vazut ce-i uneste si ce-i desparte in abordarea acestor problematici supraincarcate cu electricitate electorala.
Barack Obama: pericolul major tine de riscul unui atac terorist cu arme nucleare (Iran). Imigrantii ilegali trebuie sa plateasca o amenda si sa invete (pana la urma) engleza. Ar fi oportun ca predarea stiintelor si a matematicii sa devina motorul educatiei. Impozitul pe venit al familiilor modeste se cere eliminat, mai ales pentru ca americanii indatorati sa-si poata plati creditele bancare. Trebuie investite fonduri care sa contribuie la introducerea biocarburantilor si la dezvoltarea energiilor reciclabile.
Un summit al statelor maxim-energofage ar putea duce la noi aranjamente in acest domeniu afectat de protectionisme si netransparenta.
Pe plan international, dl Obama e gata sa se vada cu liderii lumii (fie prieteni sau dusmani), in baza asa-numitei "talk-to-anyone diplomacy", deja "implementata" de catre noul presedinte francez Nicolas Sarkozy. Senatorul de culoare se angajeaza de asemenea sa combata saracia, sa consolideze NATO si sa amelioreze relatiile SUA cu tarile Asiei, pentru a se asigura de faptul ca guvernul Chinei "respecta regulile jocului mondial". Cat despre protectia sociala, el se gandeste cu prioritate la copii si doreste ca patronii sa contribuie la finantarea unei polite cu acest scop.
John McCain: traim intr-o lume periculoasa, care pretinde o armata americana foarte puternica. Supravegherea stricta a frontierei cu Mexicul este o chestiune de securitate nationala, iar imigrantilor le revine obligatia de a vorbi engleza si de a urma cursuri de educatie civica. Pledeaza pentru competitia interuniversitara deschisa, pentru meritocratie si angajarea celor mai competenti profesori.
Afirma ca familiile americane active au dreptul sa beneficieze de o reducere de circa 2.700 USD anual. Schimbarea climatica este si ea un dosar-cheie pentru securitatea nationala: curatenia aerului, accesul la apa potabila, exploatarea agricola rationala si pastrarea zonelor verzi constituie "o responsabilitate patriotica".
La nivel extern, senatorul republican isi propune, daca va fi ales la Casa Alba, sa promoveze democratia in Africa si sa mentina un ton dur cu Rusia. Nu se va intalni cu orice lider, oricum, ci doar daca anumite conditii prealabile vor fi indeplinite. Cat despre cei defavorizati, dl McCain spune ca ar fi just sa poata accede la o polita de asigurare medicala.
Dupa cum se poate vedea, asistam la triumful "celei de-a treia cai".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO