Ziarul de Duminică

DOSARE DECLASIFICATE / Arestarea ambasadorului Diamandi

29.04.2009, 16:11 174

 

 
Planul bolsevicilor de a-l detrona pe regele Ferdinand in decembrie 1918, cu sprijinul militarilor rusi care se retrageau din Moldova, a fost zadarnicit de armata romana, care a procedat la dezarmarea convoaielor rusesti si la arestarea ofiterilor Regimentului 194 Troitko-Serghievici din cadrul Armatei a 4-a ruse.
 
Aceste masuri au determinat protestul comisarilor bolsevici de la Petrograd, care au dat Romaniei un ultimatum de 24 de ore, solicitand eliberarea statului major al Regimentului 194 Troitko-Serghievici, iar vinovatii actului sa fie arestati si judecati. De asemenea, bolsevicii au amenintat cu „masuri hotaratoare" in cazul in care partea romana i-ar fi ignorat.
Neprimind nici un raspuns, Consiliul Comisarilor a dispus retinerea ambasadorului C. Diamandi. Astfel, la 31 decembrie 1917, ora 9 p.m., la sediul Ambasadei Romaniei, situat in str. Zaharienskaia, s-a prezentat un comandament de garda, anuntand arestarea lui C. Diamandi.
Fiind la masa, ambasadorul a cerut permisiunea sa fie lasat sa cineze impreuna cu invitatii sai, insa militarii l-au refuzat. In acest context, dupa citirea ordinului de arestare, diplomatul roman a protestat fata de violarea dreptului la exteritorialitate.
C. Diamandi si o parte dintre membrii ambasadei au fost escortati la fortareata Petru si Pavel, „unde era rezervata o camera". Desi a solicitat sa i se aduca mancare de la ambasada si sa primeasca vizite, diplomatului roman s-a lovit de refuzul bolsevicilor. In aceeasi camera cu C. Diamandi a mai fost inchis fostul ministru Terescenko, „care a albit, i-a crescut barba si are infatisarea unui revolutionar tipic".
Arestarea lui C. Diamandi a determinat o solidaritate extraordinara a celorlalti ambasadori, care, intrunindu-se la resedinta ambasadorului SUA, au elaborat o nota de protest. Acestia au fost primiti in audienta de Lenin, la 1 ianuarie 1918, citindu-i protestul si amenintand cu plecarea intregului corp diplomatic din Petrograd. Lenin i-a rugat pe diplomati sa nu plece, promitandu-le ca decizia arestarii avea sa fie revizuita. In aceeasi zi, bolsevicii au anulat hotararea arestarii lui C. Diamandi, diplomatul roman fiind eliberat la 2 ianuarie 1918, ora 3 p.m. Inainte de a-l elibera, bolsevicii au incercat sa-l forteze pe Diamandi sa semneze o declaratie prin care se obliga sa-i elibereze pe militarii rusi arestati in Romania. Refuzul diplomatului roman l-a determinat pe comandantul inchisorii sa-l trimita la ambasada pe jos.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO