Ziarul de Duminică

DOSARE DECLASIFICATE / Evadati din Alsacia

DOSARE DECLASIFICATE / Evadati din Alsacia
03.03.2009, 11:56 73

Detaliile au fost confirmate de prizonierii francezi, grav raniti, care au fost repatriati din Germania: „Soarta prizonierilor romani este dintre cele mai mizerabile; ei sunt mai rau tratati decat rusii, a caror soarta – dupa cum stim – nu este de invidiat. Nenorocitii romani, rupti de foame, nu primesc nici un pachet cu alimente si sunt supusi celor mai aspre munci. Un singur exemplu ne poate arata starea lor cu adevarat de plans: un convoi de 2.550 de prizonieri romani a fost, timp de 3 luni, tarat din oras in oras prin Germania; cand au ajuns intr-un camp de prizonieri din sudul Germaniei mai ramasesera 450, ceilalti murisera pe drumuri".

Informatii detaliate privind tratamentul la care au fost supusi prizonierii romani au fost obtinute chiar de la prizonierii insisi, mai concret de la cei care au reusit sa evadeze. Astfel, soldatii Neagu Stefan si Stan Ioan, ambii din Regimentul 67 Infanterie, au fost internati, la 10 august 1917, ca prizonieri in Alsacia. Cei doi cazusera prizonieri la 4 noiembrie 1916 in lupta de la Salastroc (jud. Arges). Dupa sapte zile, timp in care au fost inchisi la Sibiu, au fost internati la Tuchola (Polonia). La 7 ianuarie 1917 au fost dusi in Alsacia, impreuna cu alti 2.000 de prizonieri romani, unde au fost folositi la sapatul transeelor si la realizarea unei linii Decauville. Ambii au confirmat ca foarte multi prizonieri romani au murit din cauza hranei foarte proaste. Cei doi au reusit sa evadeze in noaptea de 30 aprilie/1 mai 1917, cand au sarit gardul din sarma ghimpata care inconjura baracile si au fugit in directia frontului, trecand prin liniile germane in cele franceze. Prinsi de francezi, le-au oferit acestora informatii privind dispunerea artileriei si a depozitelor germane, fiind pusi apoi la dispozitia Consulatului Roman din Paris. Dupa 3 luni au fost imbarcati pe un vapor in portul Saint Nazaire si au ajuns, dupa 21 de zile, la Arhanghelsk. Consulatul Roman din Arhanghelsk nu a putut sa-i ajute, punandu-i dispozitia Legatiei Romane din Petrograd, unde au fost interogati de un inspector trimis de Siguranta Romana, pentru se afla daca nu sunt spioni. Cum nu au trezit suspiciuni, au primit 20 de ruble si au fost trimisi in Romania, unde au dat alte declaratii la Marele Cartier General.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO