Ziarul de Duminică

DOSARE DECLASIFICATE/ Funcţionarii parlamentari (II)

DOSARE DECLASIFICATE/ Funcţionarii parlamentari (II)
16.03.2010, 15:25 31
BibliotecaParlamentului
Şi pentru ca aleşiisă se poată destinde in orele libere, aveau la dispoziţie obibliotecă in care lucrau patru funcţionari, coordonaţi de unsubdirector. Cărţile şi revistele se alegeau pe sprânceană, numaidintre scrierile referitoare la chestiuni parlamentare,legislative, istorice, diplomatice sau de discursuri politice. Nuse putea accepta ca o lucrare considerată valoroasă să lipseascădin colecţia bibliotecii. Pentru aceasta erau iniţiate contacte cudirectorii marilor biblioteci din România sau din străinătate,propunându-se schimburi de cărţi, care se realizau insă numai cuacordul preşedintelui uneia dintre camere. Miniştrii, secretarii şifuncţionarii aveau privilegiul de a lectura valoroasele lucrări,dar numai in interiorul bibliotecii, scoaterea acestora in afarainstituţiei fiind interzisă.
AtribuţiileIntendentului
De condiţiile incare lucrau funcţionarii se ocupa un intendent. Acesta păstracurăţenia incăperilor şi a intregului mobilier şi asigurafuncţionarea ireproşabilă a instalaţiilor de apă, gaze, căldură şielectricitate, cu ajutorul personalului tehnic şi al oamenilor deserviciu pe care-i conducea. Nu se punea problema lipseimaterialelor pentru direcţii sau servicii, din cauză că intendentultrebuia să-i prezinte in timp util Secretarului general o listă denecesităţi, care era aprobată fără reţineri, luându-se inconsiderare aspectul că măsurile de remediere a defecţiunilortrebuiau să fie imediate, mai ales in ceea ce privea telefoanele.Materialele trebuiau să fie de cea mai bună calitate şi erauachiziţionate prin licitaţie sau cumpărare directă de la firmelespecializate. In atribuţiile intendentului mai intra şi păstrareacondicii de prezenţă a oamenilor de serviciu, precum şi realizareade rapoarte către Secretarul general, in care propunea sancţiunipentru şeful uşierilor şi pentru uşieri, dacă aceştia intârziau laserviciu sau plecau mai devreme. De asemenea, intendentul iirepartiza pe uşieri la diferite servicii şi stabilea schimburile depază. Pentru a se asigura că in incinta legislativului, in cursulzilei sau al nopţii, nu intrau persoane străine fără aprobărilenecesare, realiza inspecţii de zi sau de noapte, controlând dacăuşierii erau la post şi işi făceau datoria.

CATALIN PETRUTFUDULU(n.15.09.1973). Doctor in istorie al Universitatii din Bucuresti(2006). A colaborat sau colaboreaza la revistele Angvustia, ActaMoldaviae Meridionalis, Document, Magazin Istoric, Historia(redactor in perioada 2002-2004), Dosarele Historia(redactor-sef in perioada 2002-2004), Dosarele Istoriei,Monumentul, Sangidava si Valahica, Ziarul deDuminica, insumand peste 250 de articole, publicate inperiodice si volume colective, si peste 20 de comunicari la sesiunide comunicari stiintifice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO