Ziarul de Duminică

Doua secole de sculptura

02.12.2005, 14:34 24

Caror cauze se datoreaza aparitia tarzie a sculpturii spatiale figurative in Romania? Cand a devenit sculptura moderna? Care sunt tendintele? Prin ce difera creatiile sculptorilor romani? Acestora si multor altor intrebari incearca sa le raspunda succint criticul de arta Mircea Deac in noul sau volum Sculptura in Romania, secolele XIX - XX, aparut la Editura Medro.

Sub diferite forme, subiectul a mai fost tratat. Dar Mircea Deac aduce niste limpeziri pentru ca isi propune sa raspunda simplu unor probleme esentiale. "M-am intrebat deseori ce insemna, cu adevarat, insusi adjectivul ÇmodernÈ. A fost imposibil sa precizez o data clara, istoric, pentru a afirma modernismul, si sa gasesc criteriile de separatie si precizare a perioadelor istorice. Ceea ce a distins modernul de traditii a fost o perioada lunga, lenta, de controverse si contradictii, de elaborari si incercari temporare de tranzitii, pentru ca modernul sa sparga definitiv barierele si formele trecutului si sa ajunga la formele actuale. Nu am vrut sa fac o istorie numai a tendintelor si ideilor, ci m-am oprit cornologic la artistii reprezentativi. De aici s-a nascut si preferinta alcatuirii unui repertoriu alfabetic al artistilor care au populat cele doua secole. Sensul termenului modern s-a degajat apoi din toata complexitatea istoriei, prin cunoasterea operelor si a creatiei artistilor."

Dupa o punere in tema (O privire asupra istoriei sculpturii), Mircea Deac realizeaza un dictionar alfabetic al sculptorilor din cele doua secole. Lucrarea se adreseaza mai degraba publicului larg decat specialistilor, iar acesta gaseste suficiente date pentru a-si face o imagine satisfacatoare, chiar completa despre sculptura romaneasca. Notele biografice sunt insotite de 103 reproduceri. Din pacate, nici una dintre explicatiile reproducerilor nu spune unde anume se afla acum sculptura respectiva. In plus, in cazul catorva opere celebre, despre care autorul da seama, dar care au fost distruse in timpul fostului regim, ar fi fost benefica o reproducere din epoca. (De pilda, Mircea Deac scrie cu admiratie despre sculpturile monumentale ale lui Ivan Mestrovici - statuile lui Carol I si Ferdinand, dar o imagine ar fi potentat afirmatiile.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO