Ziarul de Duminică

Douăsprezece conversaţii după doisprezece ani/ de Stelian Ţurlea

Douăsprezece conversaţii după doisprezece ani/ de Stelian Ţurlea

Douăsprezece conversaţii după doisprezece ani

Autor: Stelian Turlea

10.02.2011, 23:46 34

Radu Călin Cristea

Luntre şi punte

Douăsprezece conversaţii despretranziţie

Editura Paralela 45

Cele douăsprezece conversaţiisunt cu Mircea Dinescu, Andrei Pleşu, Irina Nicolau, Alexandru Zub,Neagu Djuvara, Ştefan Aug. Doinaş, Doina Cornea, Adrian Marino,Dinu C. Giurescu, Daniel Barbu, Sorin Alexandrescu, NicolaeManolescu. Toate sunt convorbiri pe care autorul le-a avut, întrenoiembrie 1999 şi iunie 2000, la Radio Europa Liberă, în ciclulFirul Ariadnei - amintiri din labiritul tranziţei. Sunt precedatede un cuvânt-înainte în care autorul precizează că rolul său liberasumat a fost doar acela de a-şi pune în valoare interlocutorii,iscodindu-i asupra unghiului din care se vedea dinspre ei acestîncâlcit pasaj istoric. Luntrea şi puntea din titlu sunt "ometaforă a tranziţiei româneşti."

Doina Ioanid

Ritmuri de îmblânzit aricioaica

Editura Cartea românească

"Cu această carte, poezia DoineiIoanid dobândeşte o intensitate a vibraţiei poetice pe carevolumele anterioare o lăsau doar să se întrevadă. O poezie adestrămării şi a singurătăţii, cu atât mai tulburătoare cu câtautoarea nu recurge la <<podoabe>>. Lirismul se naşteşi creşte din privirea necruţătoare, dar empatică aruncată asupralumii din jur, din ritmul existenţei şi dintr-o profundă şiemoţionantă asumare a destinului." (Carmen Muşat)

Marie Darrieussecq

Raport de poliţie

Acuzaţii de plagiat şi altemoduri de a supraveghea literatura

Editura Pandora M

Traducere din franceză de DoruMareş. Două colege de breaslă i-au reproşat lui Marie Darrieussecq- în 1998 şi în 2007 - că şi-ar fi sustras subiectele romanelor dincărtile scrise de ele. Sau, si mai rau, chiar din vietile traite deele. Autoarea romanului Schimbarea la trup, a decis sa scrieun eseu cuprinzător în care analizează cele mai importante acuzaţiide plagiat aduse unor mari autori de-a lungul istoriei literaturii,de la Platon la evocatorii Gulagului. "Căscriitorii îşi doresc să fie citiţi este un fapt legitim. Căscriitorii îşi doresc să fie iubiţi, de ce nu? Dar că mai vor săfie si plagiaţi, ei bine, abia aici incepe sa se contureze oanumită viziune asupra literaturii."

Născută în 1969, Marie Darrieussecq a scris peste10 romane.

Maria Alexandra Ion

Lilly of the Valley

Lena Turner şi misterul frateluipierdut

Edirura Tritonic junior

Greu de crezut, dar autoarea ascris acest roman la 14 ani, abia de are vârsta eroinei sale. Esteînsă un debut promiţător. "Ceea ce atrage atenţia de la bun începutîn acest <<roman>> pentru şi despre părinţi şi copii -scrie criticul Antonio Patraş - este amestecul straniu, cu totulneobişnuit, de meditaţie candidă şi luciditate atroce, de elegie şipolicier, mixtura epico-lirică, de thriller şi jurnal intim,turnată în cadrele unei naraţiuni de tip puzzle care pune în mareîncurcătură pe cititorul leneş, deprins să primească mura în gură.(...) Prima impresie este deconcertantă."

Anca Haţieganu

Teatralitate şi roman în regimulcomunist

Editura Limes

Analizând o serie de romaneredactate sub regimul comunist în spaţiul Europei răsăritene,autoarea reconstituie etapele consolidării Imperiului Falsului, cuo expresie preluată de la Alain Besancon, desemnând dictaturilesovietice. Autoarea identifică sursele teatralităţii din care aderivat cultura duplicităţii specifică regimului comunist. Întreprocedeele teatralizante din compoziţia romanului, enumerate deautoare - punerea în abis, specularitatea, autoreferenţialitatea,autoreflexivitatea, simultaneizarea, utilizarea motivului dubluluisau al lumii ca teatru, prezenţa personajelor dedublate sau cuvocaţia teatrală marcată, a personajelor-scenă şi apersonajelor-actori.

Paulo Coelho

Walkiriile

Editura Humanitas

Traducere din portugheză deGabriela Banu. Cartea gravitează în jurul unui om care vrea să-şischimbe viaţa şi să-şi împlinească un vis: va merge în deşertulMojave, unde speră să-şi întâlnească îngerul călăuzitor, reuşindastfel să se cunoască pe sine şi să înţeleagă lumea. De la Maestrullui spiritual, J., Paulo ştie că deşertul nu este un loc pustiu, ciascunde şansa unor întâlniri neaşteptate. Acolo, departe devâltoarea vieţii de zi cu zi, se află un tânăr Maestru al Tradiţieişi un grup de femei războinice, Walkiriile, care cutreieră călaredeşertul. Iar ele îl vor ajuta pe Paulo să-şi împlinească visul. Unroman surprinzător şi plin de mister.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO