Ziarul de Duminică

Dr. Fog si Dr. Frog

25.03.2005, 00:00 30

Savantul Henri Coanda ii spunea "aerodina" si o vedea functionand pe principiul reactiv pe care l-a aplicat la primul sau avion cu reactie, experimentat de inventator, viitorul academician, in 1910. N-a mai apucat s-o construiasca, deoarece i-au luat-o altii inainte, iar de atunci omenirea traieste periodic senzatii tari, descoperind cand in Mexic, cand in Filipine, dar si pe cerul unor tari cu economie avansata, ca Statele Unite ale Americii, puzderie de lumini stranii, cu miscari neverosimile, nazdravanii ce evolueaza solitar sau in formatii ordonate, ca la razboi. Sensibil la mister si mai putin expert in terminologie tehnica rafinata, publicul larg le-a numit farfurii zburatoare. Comentatorii avizati ai fenomenului folosesc in studiile lor o forma contrasa si majusculizata: UFO, OZN.



Cu ani in urma, la una din reuniunile anuale de science fiction, am fost martorul unei interventii cel putin neasteptate. Vorbitorul, un tanar (pe atunci) necunoscut de mine, probabil inginer, ne-a prezentat propriul sau proiect de farfurie zburatoare romaneasca. Nu de alta, dar sa se termine odata cu atatea obiecte zburatoare neidentificate, de origine straina, unii spun chiar extraterestra, si sa putem vorbi de o certitudine in domeniu: OZR. Din pacate, inflacaratul in cauza nu ne-a potolit curiozitatea cu vreo schita a inventiei sale, probabil din teama sa nu-i fie furata de concurenta - si, intr-adevar, erau prezenti in sala vreo doi reprezentanti ai Comitetului Central UTC, la vedere, precum si destui delegati ai Securitatii, "sub acoperire", incat n-aveai cum sa-i cunosti pe toti, dar ii puteai banui. Inventatorul OZR-ului nu pretindea de la bugetul statului decat fondurile (e drept: substantiale) cu care sa-si poata construi farfuria zburatoare neintarziat.



 Multa vreme n-am mai stiut nimic despre genial, desi am luat cu totii "act" de urmarile interventiei sale. Scapase din vedere cat de gelos era Ceausescu pe genialitatea altora. Daca-mi amintesc bine, a fost cam ultima reuniune sefista la nivel national, raspuns destul de brutal la bunele intentii si zelul "anticipatiei tehnico-stiintifice" autohtone, pe care lasase pana atunci impresia ca o incurajeaza in "directivele" lui. Mi-am amintit de proiect cand, de putina vreme, l-am gasit evocat pe una din multele liste ale Internetului, forumuri de discutii, portaluri, cum s-or mai fi chemand. Autorul semneaza americaneste, Dr. Fog, si asa o sa-l numesc la randul meu, fiindca nu i-am retinut numele comun de odinioara.



Din cate spune Dr. Fog, se pare ca a reusit pana la urma sa-si construiasca farfuria zburatoare utilizand fondurile unor generosi sponsori din Craiova, tot ingineri (in finante), imbogatiti peste masura pe seama talentului lor dezinhibat dupa caderea blocajelor comuniste si manifestat nestingherit in aceasta zbuciumata perioada de tranzitie. M-am bucurat sa aflu ca si Dr. Fog e din Craiova, ca savantul Coanda - poate o fi aici ceva predestinat. Si mai este un craiovean, Coriolan Iordache, din echipa de constructori a doctorului Fog, pe care inventatorul OZR-ului pare si astazi intr-atata de suparat, incat a umplut Internetul cu porecla lui emanata din cercul prietenilor: "Broscoiul". Dr. Frog, cu alte cuvinte.



Din lipsa de spatiu, rezum la maximum povestea farfuriei zburatoare romanesti, renuntand astfel cu regret la niste fragmente savuroase. Dr. Fog, in eventualitatea ca e sincer si nu vrea cu tot dinadinsul sa ne "vare in ceata", e pornit nu doar impotriva lui Dr. Frog, ci si impotriva altora din grupul craiovean, prin care se pare ca s-au produs unele scurgeri de informatie despre principiul de functionare al OZR-ului, regasite de Dr. Fog in lucrarile fizicianului american cu nume de imigrant indian, care a luat Premiul Nobel in urma cu doi ani. Mai important e ca Dr. Frog, cel desemnat drept pilot principal al farfuriei zburatoare, a incalcat in mod grosolan intelegerea cu inventatorul, care - cum e si normal - trebuia sa participe si el la zborul de inaugurare. Vazand cate se intampla in lumea noastra de astazi, presupun ca Dr. Frog isi va fi avut socotelile proprii, sa scoata cat mai repede farfuria zburatoare din tara si s-o vanda in secret, pe euro sau pe dolari. N-am nici o indoiala ca si-ar fi gasit destui clienti, chiar daca n-o putea pune la licitatie publica, fiindca in acest caz i s-ar fi dat cu usurinta de urma. In tot cazul, Dr. Fog se pare ca a ramas cu buzele umflate, iar experimentul programat la Craiova (lansarea oficiala a primului Obiect Zburator Identificat, de productie romaneasca) n-a mai putut avea loc. Nu e de mirare ca Dr. Fog tuna si fulgera pe listele Internetului!



OZR-ul trebuia sa parcurga aproape instantaneu distanta pana in Capitala, ramanand suspendat vreme de o jumatate de ora deasupra Palatului Cotroceni, dar intr-o pozitie din care sa fie vazut, ca o lumina de culori schimbatoare, si de la ferestrele guvernului. Presupun ca Dr. Fog a ramas cu o nostalgie ascunsa si, in sinea lui, regreta ca din palatul prezidential nu-l putea privi, intr-o tulburare tampa, insusi Nicolae Ceausescu, inamicul de odinioara al proiectului ozerist. Asta n-o mai spune, dar umple pagini intregi cu speculatii si apeluri menite sa dea de urma lui Dr. Frog, acolo pe unde o fi ajuns dupa ce a schimbat din proprie initiativa traseul de zbor, cautand Bucurestiul peste Oceanul Atlantic. Un lucru de care eu, unul, nu sunt tocmai sigur si chiar mi-e teama ca Dr. Frog a gresit directia nu numai in spatiu, ci si in timp, daca ar fi sa luam in consideratie ce s-a petrecut in Siberia, cand cu meteoritul tungus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO