Ziarul de Duminică

Duelul viorilor – Stradivarius sau Guarnieri?/ de Ziarul de duminică

Afişul manifestării

Duelul viorilor – Stradivarius sau Guarnieri? (FOTOGRAFII: Virgil Oprina)

Autor: Ziarul de Duminica

23.09.2011, 00:53 174

Publicul din România este chemat la ceas de seară, nu în loc ferit, ci cât se poate de cunoscut, să arbitreze un duel cum nu s-a mai văzut : ''Duelul viorilor''.

Turneul Naţional care va aduce în sălile de concerte doi mari violonişti români, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, însoţiţi de două dintre cele mai frumoase şi performante viori ale lumii va avea loc, în perioada 26 septembrie - 6 octombrie 2011, în şase oraşe din România. Provocarea a fost lansată celor doi de pianistul Horia Mihail, care le va fi alături pe scenă în permanenţă.

Care a fost cel mai mare lutier al lumii? O rivalitate veche de trei secole, o întrebare pe care şi-au pus-o generaţii si generaţii de iubitori ai muzicii, nu îşi va găsi nici acum, probabil, răspunsul, dar va deveni pretextul unor recitaluri extraordinare cu piese de mare popularitate din repertoriul pentru vioară. Pentru început interpreţii vor prezenta publicului cele două opere de artă - viorile Stradivarius şi Guarneri. Astfel GABRIEL CROITORU cu vioara Guarneri del Gesu "Catedrala" a lui George Enescu pusă la dispoziţie de Muzeul "George Enescu" va interpreta lucrări de virtuozitate de H. Provost, Sarasate şi Kreisler, apoi LIVIU PRUNARU va cânta la vioara Stradivarius "Pachoud" - un instrument special, de mare valoare, adevărată operă de artă a lui Stradivarius - piese celebre de Ceaikovski, Brahms - Kreisler, Jules Massenet şi Bazzini. În cea de-a doua parte a serii, cei trei artişti, LIVIU PRUNARU, GABRIEL CROITORU şi HORIA MIHAIL, vor fi prezenţi pe scenă concomitent, spectatorii putând să savureze îmbinarea spectaculoasă a sunetelor celor două viori acompaniate de pian în Grand Duo pentru două viori, op. 57 de Ch. de Beriot, Duo în re major de Spohr şi Cincipiese pentru 2 viori şi pian de Şostakovici.

Aşadar Stradivarius sau Guarnieri ? Doar publicul poate decide… Vă invităm să arbitraţi 'Duelul viorilor' - turneu extraordinar de recitaluri cu piese de mare popularitate din repertoriul pentru vioară susţinut de Liviu Prunaru - Stradivarius, Gabriel Croitoru - Guarneri, Horia Mihail - pian.

Programul turneului este următorul:

- 26 septembrie, Tg. Mureş, Palatul Culturii

- 28 septembrie, Braşov , Cercul Militar

- 30 septembrie, Bucureşti, Sala Radio

- 3 octombrie, Casa de cultură a studenţilor, Cluj Napoca (în cadrul festivalului "Toamna Muzicală Clujeană")

- 4 octombrie, Timişoara, Sala Capitol

- 6 octombrie, Craiova, Sala Filarmonicii

Biletele s-au pus în vânzare la casele de bilete ale sălilor de concert, iar la Bucureşti şi Timişoara prin site-ul www.eventim.ro şi librăriile Humanitas.

Informaţii suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.

Viorile Stradivarius sunt adevărate opere de artă, valoarea lor de piaţă ajungând în zilele noastre la milioane de euro. Dacă lutierul a creat circa 1.100 instrumente, în prezent mai există în lume 600 de viori Stradivarius. Numărul copiilor realizate este remarcabil (milioane în toată lumea). Multe mistere s-au născut de-a lungul timpului legate de sunetul viorilor Stradivarius,vorbindu-se mai ales de lac, lemn, rareori despre lucrătura lor perfectă. Un fapt interesant este că lemnul provine din zona munţilor Balcani şi a arcului carpatic.

Dacă Stradivari lucra cu precădere pentru nobili, case regale şi biserici, segmentul de piaţă al familiei Guarneri era format în principal de muzicieni. Gradul de uzură al viorilor Guarneri dovedeşte o preferinţă evidentă a muzicienilor pentru sunetul lor. Violonişti celebri ca Joseph Joachim, Eugène Ysaÿe, Fritz Kreisler, Jascha Heifetz, Isaac Stern, Leonid Kogan, Henryk Szeryng, Itzhak Perlman, Gidon Kremer, Pinchas Zukerman şi nu în ultimul rând, George Enescu şi-au încredinţat măiestria acestor viori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO