Ziarul de Duminică

DUPA 15 ANI/ Zizi in tranzitie (33). Cutremurul

DUPA 15 ANI/ Zizi in tranzitie (33). Cutremurul
26.11.2009, 14:51 8
La mijlocul anilor '90, inrevistaZig-zagaparea primul serial umoristic dinpresa romaneasca postdecembrista. Dupa un deceniu si jumatate, amconstatat ca a ramas atat de afurisit de actual, incat am decissa-l republicam.
Rezumatul episoadelorprecedente: Comisa anticoruptie taiase in carne vie. Plini desânge, cei astfel macelariti isi vedeau mai departe de treburi.Vatra strabuna primise aviz favorabil in vederea luarii in discutiea posibilitatii de punere pe tapet a eventualitatii de analizare aunei ipotetice aprobari a unui document preliminar referitor lapregatirea viitoarei eventuale aderari la comunitateaeuropeana.
Motto: "Lua-te-ar TVA-ul sate ia!"
(Noua injuraturanationala)
In simpatica luna iulie a anuluide gratie 1993, infiintarea taxei pe valoarea adaugata coincisese -absolut intâmplator - cu desfiintarea culturii. Eliberati deagasantele obligatii intelectual-educative, scriitorii si ziaristiide la defunctele reviste literare se dedau, in sfârsit, ladeliciile economiei capitaliste: ex-redactori-sefi puteau fi vazutispaland parbrize pe strada ex-Regala, ex-secretari de redactie isiinfiintasera lustragerii unde-i lustruiau pe mai-marii zilei,ex-cronicari vindeau pe la colturi floricele de porumb cu aromeoriginale americane, fideli pâna la capatsincronismului.
In aceste conditii, evident, siin Ministerul Culturii, unde lucra Zizi (contra unui ajutor desomaj delicat numit salariu), se produse un adevarat cutremur.Directorul, un batrânel simpatic care-si datora prezenta acolofaptului ca in decembrie 1989 se inchisese intr-un fiset, de undenu-l eliberasera decât minerii, in iunie, aduna toti cei 785 deangajati din subordine si le spuse franc in fata:
- Bugetul nu ne mai poatesuporta pe toti, suntem prea multi.
Drept urmare, fura concediati peloc bufetiera, femeile de serviciu si Zizi. Iesind din cladire,Zizi se intâlni cu... Pasarica! Omul arata ravasit rau, cu hainelesfâsiate, dar ii spuse tinarului:
- Sa stii ca-mi pare rau.Incepusem sa te simpatizez. N-ar trebui sa-ti spun, da' nici nu mairaportam tot ce vorbeai…
- Bine, insa ce-ai patitde-arati in halul asta?
Pasarica ofta, iti coji o feliede pantaloni mai usor decât indeparteaza Axion grasimile, il trasepe Zizi intr-un canal (ca undele radio nu se propaga prin pamânt)si, in sfârsit, spuse:
(Urmarea - senzationala - innumarul viitor)

tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO