Ziarul de Duminică

DUPA 15 ANI/ Zizi in tranzitie (35) Stand by

DUPA 15 ANI/ Zizi in tranzitie (35) Stand by
09.12.2009, 15:08 67
La mijlocul anilor '90, in revistaZig-zagaparea primul serial umoristic din presaromaneasca postdecembrista. Dupa un deceniu si jumatate, amconstatat ca a ramas atat de afurisit de actual, incat am decissa-l republicam.
Motto: "Pss, pss,chiki-chiki, ki, pu, aaaa!"
(Fragment din reclama princare CSI l-a cucerit pe presedintele Snegur)
Rezumatul cuceririlorprecedente: Un fenomen ciudat cuprinsese Litoralul: din cauzacetii nu se mai vedeau decât 10% dintre turisti si 49% dintrenave.
In Strandul Toboc nu se puneauatâta probleme. Aici nu era nici ceata, nici Festivalul (de ploaie)de la Mamaia, nici puzderia de colocvii si concursuri de laCostinesti (la care bietii redactori TV erau obligati sa se duca,saptamâna de saptamâna, de puteai sa-i vezi cum se innegresc desuparare) si, mai nou, nu mai erau nici costume de baie. Imagineanudistilor prinse familia lui Zizi nepregatitamoral-volitiv.
- Sa fie din cauza accizelor?,presupuse capul de familie, straduindu-se sa nu-si smuceasca preades capul in diferite directii.
- Mai degraba a acceselor,raspunse Luminita intepata. Cu riscul sa nu intru in Europa, eu nuramân in pielea goala, hotari ea.
Câine lua o decizie similara.Cât despre Zizi, si-asa aspectul lui in chiloti de baie ar fi pututinnebuni o mânastire de maici. De râs.
Se lungira deci la soare in moddecent. In jur, dialogurile erau vii:
- Cinspe mii? Da' ce, oi fiPamela Anderson!?
- Baiatu', tu n-ai auzit ca s-aliberalizat adaosu'? Daca nu-ti convine, intoarce-te la nevasta,c-o fi bugetara...
Eroii nostri nu suportara mult:nici caldura, nici imaginile din jur. Câine, mai ales, incepuse sase comporte cam ciudat, asa ca - imediat dupa ce prânzira unSnickers care trebuia sa le tina de foame pâna a doua zi - plecara.In drum spre casa descoperira, in Piata Victoriei, alta imaginehalucinanta. Nu, nu faceau nudism guvernantii, ar fi fost ochestie, dar toata lumea incremenise in diferite pozitii ca intr-unstop-cadru: coborând din masina, alergând spre bufet, plângându-sede prea multe grade (Celsius), care dupa cum se nimerise. Unbatrânel care trecea prin zona le explica tineriloruimiti:
- Când au plecat aia cu Fondu',le-au facut semnul ala cu bratul indoit si pumnul strâns, zicândtare "Stand by!", iar astia au inteles ca tre' sa ramâna nemiscatipâna se-ntorc cu banii...
(Va urma intoarcerea cubanii; dar alta data)

tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO