Ziarul de Duminică

Ecouri din Bucurestiul de taina

EVENIMENT / Ecouri din Bucurestiul de taina
22.07.2009, 14:45 160
Schingiuit, umilit, pacalit, banalizat (atunci cand nu a fost de-a dreptul bazarizat), Bucurestiul mai gaseste (gratie unor oameni care cred inca in destinul sau de oras european) energiile necesare sa-si dezvaluie, intr-o lumina noua, detaliile miraculoase si vestigiile vremurilor sale de aur. Pe 9 iulie anul acesta, cea mai veche cladire din urbe (potrivit anumitor surse), Casa Melik (Muzeul Pallady), si-a deschis din nou portile, dupa un proces de restaurare care a durat 6 luni, dezvaluind publicului nu doar stiuta colectie Serafina si Gheorghe Raut, ci si un chip arhitectural intinerit si o gradina de vis, in care devalmasia vegetala de odinioara s-a preschimbat intr-o luxurianta studiata si prietenoasa.
 
 

Un pic de istorie

Casa Melik, situata pe strada Spatarului nr. 22, in triunghiul dintre dintre Calea Mosilor (noua), bulevardul Carol si prelungirea strazii Maria Rosetti, intr-un perimetru de cladiri vechi, cu linie arhitecturala robusta si, in acelasi timp, cocheta, a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Casa a apartinut probabil unui mare dregator din Tara Romaneasca, iar dupa moartea acestuia a fost cumparata de Kevork Nazaretoglu, un bogat negustor armean, care a renovat-o in 1822. Agop, unul dintre fiii lui Kevork, va primi la casatorie aceasta casa ca dar. Unica sa mostenitoare se va casatori cu arhitectul Jacob Melik. Peste ani, in 1920, un nepot al familiei Melik, Eugen, va comanda, respectand dorinta testamentara a Anei, restaurarea cladirii. In 1969, parohia Bisericii Armenesti doneaza casa Consiliului Popular al Municipiului Bucuresti. Dupa o noua renovare, imobilul va gazdui, incepand din 1971, Colectia sotilor Serafina si Gheorghe Raut, donata statului roman. Ghe. Raut, din stirpe de boieri moldoveni, a devenit director al flilialei Bancii Marmorosch Blank din Paris. In capitala franceza, el a locuit o buna bucata de vreme impreuna cu Theodor Pallady, caruia i-a devenit prieten. Mare amator de arta, Raut si-a constituit in Paris o importanta colectie de lucrari plastice (de la piese de mobilier, la obiecte de arta decorativa, ceramica orientala, sculptura mica si pictura europeana din secolele XVI-XIX).
 
 

Sub semnul lui Pallady

In cadrul colectiei, se evidentiaza câteva remarcabile pânze semnate de Theodor Pallady, precum si un fond important de peste 800 de desene si gravuri ale marelui pictor român, reprezentative pentru perioada lui pariziana. Potrivit comunicatului Muzeului National de Arta al Romaniei, „acestea sunt expuse periodic in serii tematice. Astfel, cu prilejul redeschiderii muzeului, se inaugureaza si expozitia temporara <>, care prezinta o selectie de 32 de desene si gravuri ale artistului".
Odata cu redeschiderea Muzeului Theodor Pallady, se reia programul „Scoala de sâmbata", in cadrul caruia se organizeaza saptamânal cursuri de initiere in artele plastice pentru prescolari si elevii din ciclul primar. „Prin acestea, precizeaza acelasi comunicat, se urmareste dezvoltarea sensibilitatii, a imaginatiei si creativitatii, precum si familiarizarea copiilor cu mediul muzeal."
 

Celor care isi doresc, acum, in plina vipie, un moment de racoare si de tihna cu savoare intelectuala, Casa Melik (program de vizitare: miercuri-duminica, 11.00-19.00, pretul unui bilet de acces: 5 RON), le pune la dispozitie gradina ei, galeria de exponate rare (arta greco-romana, egipteana, khmera, chineza, din Indochina, India, Italia sau Franta) si, la urma, dar nu in ultimul rand, selectia generoasa din opera marelui Pallady, spiritul tutelar al locului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO