Ziarul de Duminică

EDITORIAL / Mos Craciun e printre noi

EDITORIAL / Mos Craciun e printre noi
21.12.2009, 16:06 51

"Unii dintre micii mei prieteni", scria Virginia, "zic ca nuexista Mos Craciun. Tata mi-a spus: «Daca o sa scrie in The Sun,atunci e adevarat». Va rog, spuneti-mi adevarul: exista MosCraciun?"
"Virginia", i-a raspuns ziaristul, "micii tai prieteni se insala.Au fost afectati de scepticism, la vârsta scepticismului. Nu creddecât ceea ce vad. Ei cred ca nu poate exista nimic care sa nu fieinteles de micile lor minti. Toate mintile, Virginia, fie ele decopii sau adulti, sunt mici. In acest mare univers, omul e oinsecta, o furnica in intelectul sau, comparativ cu lumea faralimite din afara sa, cu inteligenta capabila sa patrunda intreguladevar si intreaga cunoastere.
Da, Virginia, Mos Craciun exista. El exista la fel de sigur cumexista dragostea si fidelitatea, iar tu stii ca acestea exista dinplin si dau vietii tale cea mai inalta frumusete si bucurie. Vai,ce intunecata ar fi lumea fara Mos Craciun! Ar fi la fel deintunecata ca si daca n-ar exista fetite ca tine. N-ar existacredinte precum cele ale copiilor, nici poezie, nici romantism,care sa faca aceasta lume suportabila. Flacara eterna cu carecopilaria lumineaza lumea s-ar stinge.
Sa nu crezi in Mos Craciun!? La fel de bine ai putea sa nu crezi inzane! Ai putea sa-l faci pe taticul tau sa angajeze oameni care sase uite in toate semineurile, in Ajun, ca sa-l surprinda pe MosCraciun, dar, chiar daca nu l-ar vedea, ce-ar dovedi asta? Nimeninu-l vede pe Mos Craciun, dar nu exista nici un semn ca n-arexista. Cele mai adevarate lucruri din lume sunt cele pe care nicicopiii, nici adultii nu le pot vedea. Ai vazut vreodata zânedansând in iarba din fata casei? Sigur ca nu, dar asta nu e odovada ca ele nu sunt acolo. Nimeni nu poate concepe sau imaginatoate minunatiile care sunt nevazute si invizibile in lume.
Sa nu existe Mos Craciun!? Slava Domnului, el traieste, si va traiin veci. O mie de ani de-acum incolo - nu, de zece ori zece mii deani -, el va continua sa bucure inima copiilor."
Schimbul de mesaje dintre Virginia si Francis Pharcellus Church afost publicat, pe prima pagina, in fiecare an, in zileleCraciunului, pâna in 1950, când ziarul si-a incetat aparitia. Nu afost insa sfârsitul povestii, caci textele au fost preluate -integral sau partial - in carti, filme, postere si editoriale,traduse in zeci de limbi.
Sigur, cei mai sceptici dintre dvs. ar putea crede ca a fost ogeniala actiune de marketing.
Eu, unul, prefer sa cred in Mos Craciun.

tczarojanu@yahoo.com

TUDOR CALIN ZAROJANU(n.1956) aabsolvit sectia de Informatica a Facultatii de Matematica,Universitatea Bucuresti, cu lucrarea de licenta "O privirematematica asupra piesei «Romeo si Julieta»", publicata ulterior deEditura Academiei. A lucrat 12 ani in informatica, pe toatesistemele de calcul si in toate tipurile de limbaje de programare.Din 1992 lucreaza in presa: cotidian, saptamanal, lunar, agentie destiri, radio, TV. A debutat editorial cu volumul de proza scurta"Viata ca troleibuz" (1992, Premiul Uniunii Scriitorilor pentrudebut), urmat de biografia "Viata lui Corneliu Coposu" (1996,editia a doua 2005), romanele "Reluare cu incetinitorul" (1997) si"Sfarsitul lumii" (2005), culegerea de proza scurta "Copiiiasfaltului" (2007). In prezent lucreaza in TVR, fiind realizatorultalk-show-ului "In spatele usilor deschise", si este colaboratorpermanent al Ziarului de duminica, Revista Flacara si Radio RomaniaCultural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO