Ziarul de Duminică

EDITORIAL / Poetii de curte, azi

EDITORIAL / Poetii de curte, azi
24.09.2009, 15:13 40
A.D. 2009. Zarva mare in MareaBritanie. Dupa mai bine de trei secole de la infiintare, postul depoet oficial al Regatului Unit a fost atribuit, intaia oara, uneifemei. Zarva si mai mare: Carol Ann Duffy, proaspat unsa poeta decurte, nu doar ca este femeie, ceea ce contravine cutumei postuluisi traditiilor puritane locale, dar mai este si amatoare, pe fata,de femei (mai clar spus, este lesbiana), ceea ce contravine,intr-un sens mai larg, cutumelor puritane universale. Pentru noi,romanii, care am avut nu unul, ci zeci, sute de poeti si poetese decurte si care ne-am dezbarat oficial de acest post cvasi-oficial,acum 20 de ani, vestea are si alte dimensiuni. Da, iata ca poti fipoet de curte in mileniul III, iata ca acest titlu, fara sa fiepurtator de stigmat, exista bine-mersi intr-una dintre cele maievoluate democratii ale planetei si ca el ofera fericitului/fericitei detinator/ detinatoare nu doar gloria (de gen neutru side substanta perena, cel putin la nivel de istorie literaradidactica), ci si un salariu. E drept, nu foarte mare (5.700 delire sterline/ 6.500 de euro pe an), dar sigur. In schimbul lui,poetul trebuie sa "tocmeasca" in stihuri frumos sunatoare marilemomente ale Regatului: aniversari, comemorari, casatorii siinmormantari, sa slaveasca in vers avantat si bine lustruitprozodic ziua de nastere a Majestatii sale sau ceremonia urarilorde Anul Nou.
Sa vedem insa cum s-a ajuns lamomentul C. A. Duffy. In Evul Mediu, numerosi monarhi britaniciplateau, cu bani grei, serviciile unor scriitori a caror misie erasa le puna in valoare stralucirea domniei si meritele personale,insa rolul de poet oficial al regatului a fost inventat de-abia in1668, de catre Charles II, care l-a numit in functie pe ilustrulJohn Dryden. Urmasii lui Dryden au fost insa mai putin vizitati demuza decat acesta, asa incat, desi n-a incetat o clipa safunctioneze, titlul de "poet laureat" isi recapata stralucireainceputului de-abia in secolul al XIX-lea, cand postul a fostocupat de artisti de talia unui William Wordsworth (da, mareleromantic, inspiratul de geniu din "Lyrical Ballads") sau AlfredTennyson (da, celebrul poet victorian, agnostic si panteist spresfarsitul vietii, adanc pretuit de Coleridge).
Pana in 1999, titlul de poetlaureat era decernat pe viata, insa de-atunci, prin hotarareguvernamentala, a inceput sa fie atribuit doar pe o perioada 10ani. Andrew Motion, antecesorul domnisoarei Duffy, numit de insusiTony Blair, s-a marturisit invins de greaua povara si de delicataresponsabilitate de a naste poeme la comanda, asa incat, spresfarsitul mandatului, si-a pus condeiul in cui, simtindu-se cudesavarsire incapabil sa celebreze nunta de diamant a reginei si aducelui de Edinburgh. Ceea ce nu l-a impiedicat sa-si ridicetainul, cata vreme nicio regula scrisa nu defineste obligatiilepoetului de curte, iar rolul sau este, azi, mai degrabaonorific.

Sa nu uitam un detaliusemnificativ. Printr-o hotarare regala datand din secolul alXVII-lea, poetul curtii primeste de asemenea, pe langa simbrie, siun butoi de Sherry (vin de Xeres), echivalentul a 630 de sticle,pentru a-si afla intr-insul inspiratia. Fara obligatia, desigur, dea-l bea (iata inca un mare cusur ale democratiilor adevarate:creeaza mai multe drepturi decat indatoriri). Va dati seama catiscriitori talentati de la noi ar face, azi, simpaticul pact cudiavolul, nu pentru un post de demnitar cultural sau pentru 5 aniin Parlamentul Europei, ci doar pentru aceasta sursa zilnica detrairi abisale?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO