Ziarul de Duminică

EDITORIAL/ Un an online

EDITORIAL/ Un an online
06.01.2010, 14:39 24
In urma cu exact un an, incepeamo noua etapa in viata Ziarului de Duminica, printr-uneditorial intitulat "Innoire radicala". Scriam atunci ca,dupa 432 de numere, adica dupa mai bine de opt ani si jumatate,ziarul isi schimba haina. Era un soc pentru noi, cei care ilconcepeam, si presupuneam ca va fi, mai mult ca sigur, un soc sipentru cititori, mai ales pentru cei impatimiti de mirosulcernelurilor tipografice si de concretetea matasoasa a hartiei deziar. Ce s-a intamplat intr-un an? Aproape tot ceanticipaseram.
Inceputul a fost ezitant pentruambele parti, coplesite de surpriza. Dar in foarte scurt timp s-ainstalat obisnuinta, rutina, prietenii nostri nu se mai grabeau saalerge la chioscuri sa cumpere ziarul, deschideau computerele siaccesauwww.zf.ro, apoi ziarul-de-duminica, si se delectau cusubiectele asteptate in timp ce isi sorbeau cafeaua.
In urma cu un an, ne angajamintr-un pariu. De mai multa vreme, presa online castiga teren intoata lumea, cu deosebire in tarile cu veche traditie tipografica,dar in care tehnologia moderna fascineaza. In 2009, fenomenul s-aaccentuat. Sunt publicatii care au trecut in intregime pe net; suntpublicatii care apar numai pe net; sunt publicatii care s-aurevigorat pe net. Pare sa fie tehnica viitorului, cheltuielile suntmult mai mici, pretentiile noilor generatii de cititori suntaltele. Viitorul va fi cu certitudine al presei online, chiar dacapresa scrisa nu va disparea cu totul.
Cum a aratat Ziarul de Duminicain primul an online? Ne-am straduit sa pastram cat mai multe dintrerubricile cu care cititorul era obisnuit, dar am adaugat si rubricinoi, si tematici noi. Cea mai mare parte dintre colaboratorii cucare am strabatut primii noua ani ne-au ramas alaturi; dar li s-auadaugat nume noi. Faptul cel mai important a fost ca ziarul si-apastrat nealterate credintele cu care a pornit la drum si pe carele anunta si in urma cu un an: sa ramana o publicatie echilibrata,atenta la acuratetea informatiilor, sa acopere cat mai mult dinpaleta domeniului cultural, sa practice cat mai multe dintregenurile presei, sa continue sa atraga condeie remarcabile, sa deaseama de miscarile din literatura, muzica, teatru, arte plastice,cercetare, invatamant, sa refuze polemicile sterile si sa denunteimpostura, sa refuze promovarea pe alte criterii decat celeaxiologice.
Din aceste puncte de vedere, afost un pariu castigat. Cititorii ne-au inteles. Cei mai multine-au urmat. Unii, neobisnuiti cu tehnica noua, au ramas in urma.S-au apropiat altii, foarte multi tineri, ceea ce ne da sperante.Dispunem acum si de un Newsletter saptamanal. Constat cu maresurprindere cum foarte multe dintre articolele noastre sunt reluatede fel si fel de site-uri si bloguri, in majoritatea cazurilor farasa se precizeze sursa! Poate intr-o buna zi se va reglementa siasta. Cert este ca, la fiecare accesare, Ziarul de Duminicacreste.
La multi ani!

STELIAN TURLEA (n. 1946) aurmat studii de filologie (1968) si filosofie (1976), la Bucuresti,a fost aproape trei decenii redactor de politica externa la revista"Lumea", a condus, dupa 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoiziarul "Meridian", dupa care a lucrat in televiziune, ca sef aldepartamentului de stiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV,din 2000 este si editor senior al Ziarului de Duminica. Esteautorul a zece carti de publicistica, zece romane, opt carti pentrucopii si doua traduceri. A ingrijit trei albume. A primit PremiulUniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), PremiulAsociatiei Editorilor din Romania (AER) pentru literatura pentrucopii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006),Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fostnominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literaturapentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO