Ziarul de Duminică

Elogiu femeilor scheletice

10.08.2007, 21:49 18

Se vindea binisor dar, de cand a vazut-o cineva pe nevasta lui Beckham cu ea in mana, tirajul a luat-o, efectiv, razna. In fond, chiar daca e intitulata Skinny Bitch, nu e decat inca o carte despre o dieta...

David Beckham s-a transferat, dupa o mare tevatura mediatica, de la Real Madrid la Los Angeles Galaxy. Evident, e vorba de bani foarte multi, in jur de 200 de milioane de dolari, dar mai importanta decat dorinta celui mai carismatic fotbalist englez de a se rata ca sportiv a fost, se pare, dorinta nevestei lui de a lua cu asalt Hollywood-ul. Drept urmare, prin mai, pe cand sarmanul David inca mai dribla pentru echipa din capitala Spaniei, Victoria Beckham, ex-Posh Spice, deja dadea tarcoale prin locurile selecte din California. Chipurile, pentru a cauta o casa si a se familiariza cu atmosfera, dar, practic, pentru a fi vazuta, pozata, tabloidizata. Ei bine, intr-o buna zi, baietii de la presa au prins-o intr-un butic cu o carte in mana. Slava Domnului, nu era - ca in cazul lui Mutu - un volum de Dostoievski. Anorexica diva plimba dupa ea manualul de slabit sugestiv intitulat Skinny Bitch, scris de Rory Freedman (fost impresar de manechine, in prezent activista pentru drepturile animalelor) si Kim Barnouin (fost model). Dupa cum aflu din recenzia lui Motoko Rich de pe www.nytimes.com, cartea era aparuta deja din decembrie 2005. Primul tiraj fusese de 10.000 exemplare, dar pana in primavara aceasta se vandusera deja cateva zeci de mii. Acum, sunt la tipar aproape un sfert de milion de exemplare, tiraj nou realizat pe baza unor comenzi ferme. Iar cartea e deja pe locul 3 in topul de carte non-fiction din New York Times! Toata aceasta evolutie tardiva, dar teribil de spectaculoasa are la baza un singur lucru: Mrs. Beckham a fost vazuta cu ea in mana! Ce mai conteaza ca respectiva doamna nu avea nevoie de ea, talia ei ajungand la dimensiunile unei fete de 12 ani? Sau ca, intr-un interviu acordat in anul 2005 revistei spaniole Chic, ea recunostea ca nu a citit in viata ei o carte?
Dincolo de fericita intamplare, pare-se neregizata, cartea in sine, folositoare sau nu, e o productie destul de amuzanta din zona chick-lit. E scrisa vioi, pe alocuri provocator, uneori violent ireverentios: "Sifonul este Diavolul lichid!". Iti mai vine sa bei apa cu bule dupa ce citesti asta? Sau sa mananci pasare (ce scarbos!) daca ai aflat ca "in abatoare, puilor li se decupeaza ciocul inainte de a se procesa carnea"? Volumul, aparut la Running Press (un imprint al Perseus Books), abunda in astfel de formulari ludice (sau, dupa caz, scabroase), referitoare la alcool ("Berea e pentru baieti grasani, nu pentru scarbe scheletice"), cafeina, aditivi chimici, zahar rafinat, unt, smantana, carne. Iti pui, firesc, intrebarea daca, in aceste conditii, chiar mai ramane ceva pentru care merita cu adevarat sa traiesti?!?
Cert e ca, incurajate de recentul succes, cele doua autoare - nici una cu background stiintific sau medical - au semnat un contract pentru inca doua carti "de specialitate": una se va ocupa de dieta femeilor insarcinate, iar cealalta, programata pentru aparitie in decembrie, inaintea traditionalei crapelnite de Craciun, va fi o carte de bucate "sanatoase" si va fi intitulata Skinny Bitch in the Kitch. Pofta buna, daca se poate spune asa, la o frunza de salata si o sticla de apa plata!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO