Ziarul de Duminică

Energia dansului

Energia dansului
23.03.2007, 19:27 24

In urma cu 20 de ani, absolveam Liceul de Arta "George Enescu". Cu doi ani inainte de 1989, eram tot mai putini cei care terminam acest liceu. Mai precis doua clase de muzica si una de coregrafie.

Timpul a trecut, celor trei clase de acum doua decenii le corespund acum trei licee cu nume diferite - George Enescu, Dinu Lipatti si Floria Capsali. Acest din urma liceu era absolvit in 1992 de Razvan Mazilu, cel care s-a gandit sa produca, incepand din aceasta primavara, un proiect cultural ce-si propune atat sensibilizarea opiniei publice cu privire la situatia materiala modesta a liceelor de coregrafie, cat si promovarea dansului contemporan.
In jurul dansului contemporan s-a nascut o intunecata aura a ermetismului care goneste publicul venit de obicei la spectacol doar pentru relaxare si distractie. Gestul coregrafic, mesajul si trairea artistica cu care spectacolul Dance Energy i-a rasfatat pe cei prezenti in sala Operei Nationale din Bucuresti au demonstrat din nou ca lucrurile nu stau deloc asa. Atunci cand coregraful si dansatorul - balerinul, balerina - au cu adevarat ceva de spus, totul devine clar si captivant.
Gandite cu multa dragoste si convingere in justetea demersului caruia i-a fost inchinata aceasta gala, momentele coregrafice, poetice si coregrafico-muzicale au adus fiecare suflul proaspat al celor ce le-au dat viata. Cantec amar, ca joc necontenit dintre bucuria de a trai si disperarea zadarniciei, a fost dansul de deschidere al spectacolului, creatie completa a autorului pe muzica din folclorul romanesc, Razvan Mazilu reusind sa cuprinda in gestica sa ampla parca toate luminile si umbrele prin care ne strecuram dulcea existenta balcanica. De la aceasta ancestrala stare de fapt cu care ar trebui sa incheiem odata si odata o pace onorabila, atmosfera s-a mutat in zone dintre cele mai diverse, de la Solo with the Angels sau The Sleeping Budha in interpretarea de mare sensibilitate a cuplului Claudia Martins si Rafael Carrico, la dansul cotropitor al Taliei Paz din momentele Water Talk si Love, trecand apoi prin gestica frusta a lui Adrian Stoian din Crossroads sau prin volutele pasionale, de mare spectacol, din momentul Un Tango Mas cu Monica Petrica si Razvan Mazilu, precum si prin secventa lirica a ariei din Traviata in care Felicia Filip l-a avut ca partener intru cele nerostite pe acelasi Razvan Mazilu. Momentele de trecere au apartinut versurilor inspirat alese din creatia Anei Blandiana, a lui Marin Sorescu si a lui Stefan Augustin Doinas in interpretarea Maiei Morgenstern.
Doua momente speciale prin semnificatia lor au readus aspiratia catre perfectiune de la altitudinea rarefiata a inaltei performante la bucuria dansului in sine. Acestea au fost Dance Energy, in care momentul de chitara solo cu sampler al lui A.G. Weinberger a avut multe lumini datorate interpretarii entuziaste a elevilor de la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali", dar si nedorite umbre datorate unei taine ramase in continuare de nepatruns si in noul mileniu pentru inginerii nostri de sunet din toate teatrele - cum sa nu ai in statia de amplificare un jenant zgomot de fond de la instalatia de lumini - si respectiv emotia de cea mai inalta factura a Improvizatiei de final, in care toti invitatii serii au dansat liber pe acompaniamentul lui Johnny Raducanu, un alt maestru al balansului.
Spectacolul extraordinar de dans contemporan Razvan Mazilu si invitatii sai reprezinta primul eveniment din cadrul proiectului Dance Energy, initiat de Razvan Mazilu si Fundatia PRAIS. Fondurile obtinute vor contribui la crearea videotecii Liceului "Floria Capsali", la achizitionarea de noi pianine si la organizarea unui workshop in liceu, avand ca tema dansul contemporan. Poate suna prozaic, dar toate acestea sunt extrem de necesare. Intre cele doua spectacole anuale pe care le prevede proiectul, Razvan Mazilu si Fundatia Prais ii vor selecta pe cei mai talentati elevi ai liceului de coregrafie pe care ii vor angrena in actiuni culturale, desfasurate in campusuri universitare si licee, locatii unde tinerii se vor putea apropia natural de energia dansului contemporan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO