Ziarul de Duminică

Entuziasm in loc de talent

11.05.2007, 17:05 24

Scriitorul o portretizeaza pe femeie cu o inflacarare de indragostit (ca si cum s-ar fi contaminat de iubire de la propriul sau personaj).

Unii autori cred ca entuziasmul tine loc de talent. In aceasta situatie se afla Gheorghe Grigorean, autorul romanului Calugarita, aparut recent la Cluj, la o editura nementionata pe pagina de garda. Pe coperta cartii este reprodusa fotografia unei femei frumoase, cu un decolteu foarte indraznet. In cuprinsul romanului gasim o explicatie pentru aceasta optiune: "Sanii femeii (sunt) podoabele cele mai mari si cele mai nepretuite de pe pamant. Tatele - ori de maicute, ori de laice, ori de prostituate - raman podoabe ceresti unicate pe pamant, proprietarele le pot deteriora farmecul, flescai continutul, neingrijindu-i."
Nu am inteles precizarea "ori de maicute, ori de laice, ori de prostituate". Prostituatele nu sunt si ele laice? De asemenea, nu am inteles expresia "a flescai continutul sanilor". Ce inseamna "continut" in acest caz? Pe autor nu-l preocupa aceste probleme meschine, el merge mereu inainte, impetuos, purtat de valul entuziasmului fata de corpul femeiesc.
In roman este vorba despre un medic stomatolog, Tinel Lucian, care are ca asistenta o calugarita, Agripina. In loc sa-si vada de pacienti si sa le scoata dintii cu grija, pentru ca nu cumva, din greseala, sa-i extraga pe cei sanatosi, medicul o soarbe toata ziua din ochi pe calugarita. In plus, desfasoara o intreaga strategie de seducere a ei, facand-o ca in cele din urma sa-i cedeze.
Scriitorul, bineinteles, aproba, incurajeaza si glorifica acest asediu impotriva castitatii. El o portretizeaza pe Agripina cu o inflacarare de indragostit (ca si cum s-ar fi contaminat de iubire de la propriul sau personaj). Din nefericire, din cauza precaritatii mijloacelor de exprimare, apologia luneca frecvent in ridicol. "Agripina (...) avea o gura mare inconjurata de buze sau buzisoare (...) carnoase, usor arcuite, si acest semicerc degaja buchete de zambete provocatoare, dar si odihnitoare interlocutorului."
Asemenea pasaje genereaza, la randul lor, intrebari. Cum poate fi o gura inconjurata de buze? Gura nu este formata din buze? Daca buzele sunt arcuite, fie si usor arcuite, nu inseamna ca exista doua semicercuri si nu doar unul, cum crede romancierul? Pe de alta parte, ce inseamna "a degaja buchete de zambete"? Zambetele se desprind de pe buze, se aduna in buchete si incep sa pluteasca prin incapere? Etc.
Nu ne ramane decat sa dam curs indemnului lui Vlahuta: "Nu cerceta aceste legi/ Caci esti nebun de le-ntelegi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO