Ziarul de Duminică

Eu, Robotul (I)

Eu, Robotul (I)
22.02.2008, 22:40 28

Noua carte a expertului in inteligenta artificiala David Levy (Dragoste & Sex cu robotii: evolutia relatiilor om-robot - Harper, 2007) exploreaza, pe baza unor riguroase prognoze stiintifice, evolutia coabitarii noastre emotionale si sexuale cu "noii nostri copii", robotii, pana in anul 2050.

Regina Lynn, autoarea cartii Revolutia sexuala, a retinut din lucrarea lui Levy, din punctul de vedere al unei femei, de ce ar fi posibil ca unul dintre membrii cuplurilor viitorului sa fie un robot.
Desigur, nu va imaginati ca acesti roboti ar arata ca o varianta perfectionata a lui C3PO (poreclit Threepio) din Razboiul stelelor. Aspectul exterior ar fi "aproape uman", ca si acela al unui personaj din desenul animat Final Fantasy. Personajul "Doctoritei Aki Ross" este demult considerat un sex-simbol al lumii virtuale. Ca sa fiu sincer, Aki e foarte frumoasa - arata ca varianta hiperrealista animata pe computer a unei fiinte vii. Principiul de functionare e vechi: papusile gonflabile.
Dar, cu ajutorul realitatii virtuale, al inteligentei artificiale, al impresionantelor evolutii ale roboticii si inventiilor in domeniul materialelor sintetice, pana in 2050 este foarte posibil sa ne putem comanda online o amanta (sau amant) care sa para 99% umana. Pe de alta parte, daca morala va continua sa impiedice clonarea umana, androizii ar fi solutia intermediara.
Este foarte posibil ca omenirea, depasind mai multe praguri psihologice si morale in urmatorii 100-150 de ani, sa ajunga la un punct de convergenta intre clonarea umana si androizii superdezvoltati.
Dar sa revenim la cartea lui Levy, recenzata de Regina Lynn. Daca robotul ar arata uman - si, fiti siguri, n-ar fi o tabla rece, ci ar beneficia de piele artificiala, parfum (la alegere) si de o temperatura a corpului umana -, atunci, intrand in aceasta conventie, iata care ar fi avantajele.

1. Ar fi mai mult decat masini de sex. Exista deja roboti care, datorita unor senzori ultrasofisticati, pot anticipa miscarile unei fiinte umane. Deci ei pot invata sa danseze fara sa te calce pe picioare. "Si", spune Regina, "daca sex gasesti pe toate drumurile, un barbat care sa vrea si sa stie sa danseze este o raritate in ziua de azi."
2. Inteligenta artificiala e tot o forma de inteligenta. Stim prea bine: un robot nu trebuie sa-si aminteasca ce stie si nu uita, EL STIE si o face rapid si cand trebuie. Robotul va fi o sursa de informatii inestimabila, un fel de profesor, foarte stimulativ din punctul de vedere al provocarii intelectuale. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca ar putea rezolva o multime de corvoade casnice: platitul facturilor, anuntarea unor evenimente importante, curatenie, cumparaturi, baze de date si imagini, accesul la internet, documentari, rezervare de bilete de avion pentru vacante exotice, functia de bodyguard. In plus, ar fi contabilul ideal, platindu-ne la zi si corect toate taxele si impozitele. Sigur ca relatia va fi din start inegala, din moment ce il vom putea scoate din priza oricand. Dar, spune Levy, inteligenta robotului va putea fi programata sa manifeste aptitudini emotionale si sociale.

3. Robotul poate fi sensibil si empatic. El poate masura exact parametrii biologici ai corpului nostru, poate sti cand avem temperatura, cand suntem obositi, cand vrem sa fim lasati in pace, sa dormim sau, dimpotriva, cand suntem excitati si avem nevoie de sex. Iar la sex, senzorii sai ultrasofisticati de miscare vor anticipa toate miscarile noastre. Ii putem spune ce vrem, cum vrem si cat vrem, fara sa ne fie rusine si fara sa ne temem ca l-am putea jigni. Iar in ceea ce priveste "acea marime", va dati seama ca e floare la ureche! Femeile n-or sa mai aiba niciodata de luptat cu "problemele de erectie" ale partenerilor. Iar barbatii n-or sa mai aiba nevoie de prostituate, asa ca bordelurile or sa intre, desigur, in faliment. Robotul va invata pana in cele mai mici detalii comportamentul nostru sexual. Suna excelent, nu?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO