Ziarul de Duminică

EUROPAfest - 15

02.05.2008, 16:09 13

Iata ca au trecut 15 ani de cand in luna mai, initial sub numele Jeunesses Musicales si doar cu muzica clasica, acum cu Blues, Jazz, Pop & Clasic si cu peste 300 de muzicieni din 48 de tari si sub titlul EUROPAfest, se desfasoara la Bucuresti un festival si un concurs care au ajuns celebre in randurile unui public mai divers decat se astepta initial.

Anul acesta, inceputul va avea loc pe 7 mai cu un concert dedicat sarbatoririi Zilei Europei in care se vor amesteca intr-o maniera inedita - promit organizatorii - blues, jazz, pop si muzica clasica. Acest concert va fi, de fapt, o prefata oglindind conceptul original al festivalului, care aduna patru stiluri muzicale intr-un singur eveniment, cu un curaj pe care nu l-au avut alti organizatori de evenimente muzicale pana acum in Romania.
In contextul EUROPAfest 2008, se disting cele doua concursuri - Bucharest International Jazz Competition si Jeunesses International Music Competition - si diversele evenimente de festival, concerte de blues, jazz si pop, recitaluri extraordinare de muzica clasica, gala laureatilor si serile de Caffe Festival, carora li se adauga jam sessions, workshopuri, lansari de carte, prezentari de fotografie, activitati de voluntariat, cursuri de maiestrie muzicala.
Vor fi sapte zile de festival care si-au propus sa atraga un public divers, oricine avand sansa de a gasi ceva atractiv in cocktailul muzical pe care il propune EUROPAfest. La ultimele editii, organizatorii si-au propus sa ofere de fiecare data cateva ceva nou, supunandu-se legilor marketingului. De data aceasta, este vorba despre concertele PROMS - jazz & classic, in care se alatura un band de jazz si o orchestra de camera, repertoriul alternand teme cunoscute de pop, blues, jazz, muzica clasica sau de film.
De data aceasta, revenind la o reteta de succes incercata si in anii trecuti, prin Caffe Festival, EUROPAfest 2008 ofera si concerte live in spatii neconventionale, aspectul de noutate fiind dat de locatie - inteligent aleasa -, serile de Caffe Festival desfasurandu-se in aceasta luna mai la Clubul taranului.
Daca ne mai oprim putin asupra concursurilor, a doua editie a Bucharest International Jazz Competition ramane o manifestare singulara in zona jazz-ului din Romania, la actuala editie fiind inscrise 19 trupe din 15 tari.
In ceea ce priveste Jeunesses International Music Competition, disciplinele anului 2008 sunt flaut, clarinet si compozitie, la actuala editie competitia de flaut clasandu-se pe primul loc in topul concursurilor de gen pe plan european ca numar anuntat de participanti (134 de concurenti din 31 tari). Gala Laureatilor EUROPAfest 2008 va avea loc pe 13 mai, context in care vor evolua cei mai buni muzicieni din festival.
Sa nu uitam si recitalurile de muzica clasica, dintre protagonistii acestora cel putin doua nume fiind de anvergura internationala si anume Pierre-Yves Artaud (Franta) si Janos Balint (Ungaria).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO