Ziarul de Duminică

EUROPAfest

EUROPAfest
11.05.2007, 16:06 11

A inceput pe 8 mai. Se va incheia pe 13. Prima editie s-a desfasurat in anii '90. Trecand prin felurite versiuni, EUROPAfest - fostul concurs Jeunesses Musicales - ajunge in 2007 sub forma unui concurs-festival de jazz, cu doar o sectiune de muzica clasica, rezervata in acest an Concursului International de Vioara.

In Romania, Jeunesses Musicales a avut de la inceput un profil diferit de organizatia-mama, fiind lipsita de suportul "de masa" de care beneficia aceasta.
Istoria acestei forme de organizare a vietii muzicale pentru tineret porneste din timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand Jean Nicoly fonda in Franta o miscare ce isi propunea "trezirea sensibilitatii muzicale a tinerilor de toate conditiile". Incepand din 1941, in pofida Ocupatiei, erau organizate sedinte de initiere muzicala. Dezvoltata mai intai la Paris, miscarea s-a extins in scurt timp catre provincie, luand un avant deosebit dupa terminarea razboiului. O federatie internationala a tinerimii muzicale a fost creata in 1945, in anii '70 ea ajungand sa grupeze 35 de tari. In 1957, in Franta, spre exemplu, organizatia Jeunesses Musicales avea 200.000 de membri in 290 de localitati, care beneficiau regulat de concerte comentate.
Dupa multiple experimente competitionale axate exclusiv pe muzica clasica, in acest an Jeunesses Musicales Romania si-a mutat centrul de greutate in zona jazzului, optand pentru un titlu "la moda": EUROPAfest.
Bucharest International Jazz Competition se desfasoara intre 9 si 12 mai, in paralel cu o serie de workshop-uri si cu suita de concerte propriu-zise, dintre care mai puteti prinde in aceasta seara de vineri, de la ora 20.30, la ArCuB, Antonio Flinta Trio, iar maine seara Larry Franco Quartet. Un concert cu Istvan Regos si Blues Radio Budapest este programat astazi de la ora 19.00, iar unul cu Estzer Andujar/ Ximo Tebar Band, Spania si New Jazz Generation va avea loc sambata, tot de la ora 19.00, in Caffe Festival Ibis, unde organizatorii ne invita la muzica live, jam sessions, gastronomie europeana si intalniri cu muzicieni ai momentului, la aceste concerte intrarea fiind libera. Pe 12 mai, tot la Caffe Festival Ibis, dar de la ora 21.00, va avea loc un jam-session cu Jimmy Weinstein' Traveling School din Statele Unite. Gala Laureatilor este programata duminica, 13 mai, ora 19.00, la ArCuB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO