Ziarul de Duminică

EVENIMENT/ Francartisti si francmasoni romani

EVENIMENT/ Francartisti si francmasoni romani
03.02.2010, 15:56 848
Exista o vorba straveche si hatra, care facuse cariera inMicul Paris: "Incepi student, continui farmazon, devii savant sauministru, si termini calcat in picioare de multime sub forma deBulevard". Asta pentru ca multe dintre bulevardele din Bucurestisau din centrele marilor orase româneşti poarta numele unorfrancmasoni celebri (Balcescu, Magheru, Kogalniceanu, Alecsandri,Cuza, C.A. Rosetti, Carol Davila, Spiru Haret etc. etc.). Decurand, aceste bulevarde bucurestene au fost vizitate de nobila"legiune" a descendentilor spirituali ai acestor ilustriintemeietori, adunati in Capitala cu prilejul unui momentsolemn.
In saptamana 18-24 ianuarie, sub semnul discretiei si alsobrietatii ce i-au definit intotdeauna profilul public,francmasoneria romaneasca a serbat, la Bucuresti, unul dintremomentele-cheie ale istoriei sale: 130 de la infiintarea Marii LojiNationale din Romania. Seria manifestarilor aniversare s-a deschiscu seminarul având ca tema "Francmasoneria in prezent", inorganizarea Universitatii Bucuresti. Au urmat, intre altele,seminarul "Masoneria - intre mit si realitate" (cu un expozeu allui Dan Berindei, unanim salutat de presa pentru excelenta priviriisintetice asupra raporturilor dintre francmasonerie si devenireastatului roman), desfasurat in aula Bibliotecii Academiei Române,sau conferinta "Muzica masonilor", sustinut de Alexandru Ciolan (inorganizarea Centrului Independent de Studii si CercetariEzoterice).
In sfarsit, la sala Brancusi a Parlamentului, a fost vernisataexpozitia "Atingeri si semne" (comisar Razvan Paul Mihaescu), ocolectie de opere ale unor artisti francmasoni (sau invers, dupacaz, francmasoni artisti), care se doreste nu doar un momentomagial, ci si o piatra de temelie. Spre a sublinia sensul durabilal evenimentului si intentia sa de continuitate, Radu GeorgeSerafim, in cuvantul inaugural din seara vernisajului, spunea:"Acest Salon National de Arta, aflat la o prima editie, devineastfel o lansare a unei dezbateri, care avem speranta ca va ficontinuata in EDITIILE VIITOARE, editii la care, impreuna cupleiada artistilor reprezentativi pentru cultura romanacontemporana care expun astazi, ne angajam constienti ca aceastapoate contribui intr-o mare masura la edificarea spiritualitatiinationale si totodata la confirmarea acesteia in lume." Desigur,exista o latura a acestui discurs care l-ar face sa jubileze peRadu Paraschivescu, cel care aduna, in tot mai frecvente antologii,aschii din lemnul limbajului romanesc contemporan aflat in expunerepublica. Cu toate acestea, cuvantul dlui Serafim trebuie evaluatfara pripa si cu prudenta: tonul solemn si aerul vag,generalitatile care par sforaitoare, dar care ascund adevaruriesentiale (iar importante sunt doar adevarurile care meritaascunse) tin de natura insasi a acestei manifestari si de felul incare francmasoneria a iesit si iese indeobste in agora. Cudiscretie, privilegiind misterul, sugerand doar sau tainuind, cuaerul ca dezvaluie. Iata un alt fragment din acelasi discurs:"Exista initiati care au facut si fac si acum arta si existaneinitiati care, prin viziunea lor, ajuns sa intre in labirintulartei initiatice. Valorile sunt, desigur, relative, subiective sidoar reperele temporale sunt cele care opereaza, cel putin subaspect teoretic".
Prezenta expozitie, subintitulata "Serenitatea artei ca forta,frumusete si intelepciune", are un compas expresiv de o uriasalargime, adunand piese de sculptura, gravura, desen, pictura sivorbind, de la inaltimea unor grade diverse de initiere (masonicadar si artistica), despre jocul subtil al geometriei si alsimbolurilor masonice, despre experientele de cunoastere si de"upgradare" intuitiva pe care obedienta intr-o Loja regulara lepoate aduce. Dar nu numai. Asta pentru ca exista si lucrari care,tematic, sunt, pur si simplu, profane: peisaje de tip plein-air,naturi moarte focalizate pe (e)ternele obiecte ale genului (carafe,flori, fructe). Ceea ce vrea sa insemne ca acest Salon infatiseazanu doar experiente din zona initierii, ci si opere de alt orizont,ale unor artisti prezenti aici doar gratie apartenentei lor laMarea Loja. Constatarea indrituieste reactiile publicului, de toatamana, prezent la vernisaj si atintit pentru prima oara, in ultimajumatate de veac, in fata unei asemenea experiente expozitionale.Am auzit, in cateva randuri, spectatori dandu-si coate siprocurandu-si reciproc "atingeri si semne" aproape conspirative:"Stiai ca si X e francmason...?!!"
Ceea ce, sub pretext anecdotic si de comeraj balcanic, neofera, acum, prilejul de a restitui o lista exhaustiva a celorprezenti pe simeze: Sorin Adam, Raul Calin Anton, Catalin Arbore,Ion Atanasiu-Delamare, Dumitru Bezem, Bogdan Breza, Marcel Bunea,Florin Codre, Dumitru Cojocaru, Marian Condruz, Vadim Cretu, MirceaDumitrescu, Alfred Dumitriu, Vlad Dumitriu, Ovidiu Dumitru, DarieDup, George Gogescu, Marcel Guguianu, Mihail Hlihor, SorinIlfoveanu, Ion Ladea, Mihai Manescu, Razvan Paul Mihaescu, NeculaiMihaila, Dan Munteanu, Sandu Petre, Vasile Pop, Mihai Rusen, MirceaSpataru, Florin Stoiciu, Liviu Suhar, Radu Teodorescu, Ion Titoiu,Petru Vintila jr. Ar fi fost, desigur, utila si o lista separata acelor care n-au raspuns chemarii comisarului de expozitie sau caren-au avut timpul sa-si expedieze, in ragazul cuvenit, lucrarile.Din pacate, autorul acestor randuri nu a avut suportul lojisticnecesar ca sa v-o ofere si pe aceasta.
IN IMAGINI:
  1. Florin Codre; 2. Mircea Spataru; 3. Dan Munteanu; 4, PanintStanescu-Bellu; 5. Marian Condruz; 6. Sorin Ilfoveanu; 7. LiviuSuhar; 8. Razvan Paul Mihaescu; 9. Bogdan Breza

DANIEL NICOLESCU. Absolvent, in 1982, al UniversitatiiBucuresti, Facultatea de filologie, sectia romana-portugheza.Redactor principal (si, incepand cu 1991, grafician copertator) laEditura Eminescu, intre 1985-2003. Colaborari (cronica literara,cronica plastica, traduceri) la numeroase reviste culturale,incepand cu 1974. Redactor si art-director la diverse publicatiidin tara. A semnat mai multe volume de traduceri si un volum deinterviuri. Din anul 2000 pana in 2009 - editor executiv la Ziarulde duminica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO