Ziarul de Duminică

EVENIMENT / Ofera-ti trei zile culturale de vis!

EVENIMENT / Ofera-ti trei zile culturale de vis!
23.04.2009, 23:35 49

 

Vine 1 Mai, cu trei zile libere. Nu vrei sa apelezi la cele mai bune sapte oferte ale momentului, recomandate de mai toate agentiile de voiaj, dornice sa-ti ia banii si sa scape de tine – un superconcert al formatiei U2 la Paris; sase nopti in Playa de Palma, Mallorca; un zbor ieftin la Barcelona; 7 zile si nopti in insulele grecesti Mykonos si Santorini; sapte nopti in alte insule grecesti, cu pensiune pe vasul Cristal 3; rasfat la Neptun-Olimp; evadare la Bran.N-ai chef de nimic din toate acestea, fie ca le-ai vazut sau ba. Vrei sa ramai acasa. Dar vrei sa faci ceva in asa fel incat la sfarsit sa poti spune: Dom’le, chiar a meritat. Iata ce iti propunem noi. Ofera-ti trei (sau mai multe) zile culturale de vis. (Stelian Turlea)
 

FILM/ Dragoste la Barcelona

 

Daca ti se pare ca oferta de filme din aceasta perioada este cam sumbra si ca thrillerul detine suprematia in materie de cinema, garantia bunei dispozitii vine dinspre Woody Allen. Nimic mai relaxant decât Vicky Cristina Barcelona, cel mai recent film al veteranului nevrozelor, care paraseste vechile lui teme si eternul Hollywood pentru insoritul peisaj al Barcelonei. In plus, pentru a obtine un rezultat irezistibil, el adauga scenariului vioi si intrigii amoroase pline de scântei erotice o distributie exploziva: Javier Bardem, Scarlett Johansson, Penelope Cruz, Rebecca Hall. Pe scurt, o comedie de zile mari, cu peisaje de vis si o febrilitate care rezoneaza perfect cu starea permanenta de indragostire a eroilor. Asa ceva nu se poate pierde! Filmul ruleaza la Movieplex Cinema Plaza, The Light Cinemas si Hollywood Multiplex. (Andreea Chiriac)

 

CARTE/ Arta ca delict necomis

Tihna personala poate sa insemne si contemplarea ne-tihnei sau scandalurilor din ograda altora. O astfel de delectare neconventionala ti-o poate oferi, intr-un registru cat se poate de inalt, cartea-album semnata de Anthony Julius si aparuta la Editura bucuresteana Vellant: Transgresiuni, Ofensele artei. Publicata in Marea Britanie in 2002, ca o replica la scandalurile media pricinuite de aparitia de-acum faimosilor Young British Artists, YBAs (figuri precum Damien Hirst, Dinos Chapman sau Tracey Emin), cartea retraseaza istoria marilor scandaluri si transgresiuni din istoria artei, incepand cu secolul al XIX-lea si cu Dejunul pe iarba, semnat de Edouard Manet. Comentariile pline de duh si cele peste 200 de ilustratii ale volumului te pot lamuri asupra semnificatiilor insuportabilului, derizoriului, revoltatorului in materie de arta moderna si contemporana. (Daniel Nicolescu)
 

DVD/ Un alt fel de aprilie in Micul Paris

 

Cel mai recent DVD distribuit in Romania de PRO Video iti propune comedia muzicala Aprilie in Paris/ April in Paris, produsa in 1952, regizata de David Butler si avandu-i in rolurile principale pe Doris Day si Claude Dauphin. Departamentul de Stat a hotarât sa o trimita pe Ethel Barrymore sa reprezinte teatrul american la o expozitie de arta din Paris. Invitatia ei ajunge din greseala la Ethel "Dinamita" Jackson, o corista blonda si obraznica. De aici se naste intriga acestui musical ecranizat dupa aria compozitorilor Vernon Duke si E.Y. Harburg si redat dupa melodia I’m Gonna Ring the Bell Tonight a lui Jule Styne si Sammy Cahn. (Camelia Mitrofan)

 

 

TEATRU/ Esente balcanice cu parfum de tragedie

 

Teatrul Alekton din Atena va prezenta joi, 30 aprilie, orele 19.00, la Sala Atelier a Teatrului National din Bucuresti, spectacolul Cântecul fratelui mort, in conceptia, adaptarea si regia lui Sotiris Hatzakis. Hatzakis colaboreaza cu actori din Grecia, Serbia, Albania, România si Bulgaria, iar spectacolul sau reuneste elementele comune ale culturii populare din Balcani in jurul „cântecului fratelui mort". Din distributie fac parte Maia Morgenstern (România), Margarita Xhepa (Albania), Maria Katsiadaki (Grecia), Nikos Arvanitis, Kiti Selmani Djecevic. (Ioan Es. Pop)

 

EXPOZITIE/ Cubul, 60 de vedenii artistice

 

O solutie de petrecere a timpului alaturi de cei dragi: mergi cu familia in vizita la Familia Cuboid, cel mai recent si mai numerors clan artistic bucurestean. Familia Cuboid este titlul ultimului proiect al Salonului Mic Bucuresti (aflat acum la a III-a editie si pus in scena la Caminul Artei Etaj, in a doua parte a lunii aprilie) care a propus unui numar de 60 de artisti sa construiasca proiecte cubiforme (cu tehnici mergand de la sculptura la colaj sau de la pictura la grafica), nu mai mari de 50 cm. Au rezultat 60 de "cuburi" incitante, inovatoare, stranii, care au in comun cu cubul cam ce avea Oblio cu tuguiatii, adica tichia. Daca doresti sa il vezi pe al 61-lea membru al familiei, ti-l oferim noi. E vorba despre un citat din ultimul premiat Nobel pentru literatura, J.M.G. Le Clezio: "Istoria gandirii umane este, pentru noua zecimi dintre oameni, istoria unui zadarnic joc de cuburi, ale carui piese nu inceteaza sa se miste, stricandu-se, uzandu-se, potrivindu-se arareori una cu alta". (Daniel Nicolescu)

 

 

DISC/ Putumayo – sau o muzica altfel

Daca te afli pe drum in compania CD-playerului din masina, avem o oferta cu totul speciala. De curând, A&A Records a inceput sa aduca si in România o colectie exclusivista de world music, pe numele ei Putumayo. Albume din seria Putumayo World Music pot fi gasite doar la librariile Carturesti, expuse pe niste rafturi speciale din lemn, care pot fi descoperite in magazine specializate din intreaga Europa. Il vei recunoaste cu siguranta datorita copertilor colorate (având ca marca distinctiva creatia plastica a lui

Nicola Heindl) si, indiferent ce vei alege (sonoritati latino-americane, africane, vals musette sau zydeco), vei avea bucuria sa degusti o muzica mai putin familiara publicului crescut sub dominatia muzicii pop anglo-americane si tocmai din aceasta cauza mult mai proaspata pentru noi toti. (Oltea Serban-Pârâu)

 

ALTE SUGESTII

  • Costinesti. Pe 1 si 2 mai a.c. se desfasoara Zilele Tineretului. Asta inseamna concerte cu Mircea Vintila, Ovidiu Lipan Tandarica, Fanfara 10 Prajini, Mircea Baniciu, Suie Paparude, Ducu Bertzi, Luna Amara, Timpuri Noi si inca altii.
  • Localitatea Casa de Piatra, comuna Arieseni, jud. Alba. In perioada 28 aprilie - 3 mai a.c. se organizeaza tabara Pictura in Intuneric dedicata amatorilor si iubitorilor de fotografie de pestera (detalii pe www.snsro.ro).
  • Sfantu Gheorghe. Intre 19 si 26 aprilie, in cadrul serbarilor dedicate Zilelor Orasului, sunt organizate targuri ale mestesugarilor si mai multe concerte, printre care Holograf si Boney M.
  • Jupiter. In zilele de 3 si 4 mai vor avea loc curse de masini organizate de Asociatia Sportiva Legal Racing.
  • Iasi. 4 zile de muzica, in cadrul manifestarilor desfasurate sub genericul Piata Distractiei (1-4 mai). Vor concerta, printre altii, Ducu Bertzi, Semnal M, Mondial, Mircea Baniciu.
  • Bucuresti. Intre 29 martie si 31 mai are loc Festivalul de Karaoke Bucuresti 2009. Aspirantii sunt asteptati in fiecare duminica, intre orele 19.00 si 23.00, pentru preselectie, la Downstairs Club.
  •  

  • Bucuresti. O saptamana de muzica de calitate (blues, Jazz, pop & clasic) in cadrul EUROPAfest 2009. Adica 300 de muzicieni din peste 40 de tari in concert la Rin Grand Hotel, Muzeul National de Arta al Romaniei si Hard Rock Cafe. (Lucian Vasilescu)


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO