Ziarul de Duminică

Exhaustiv, despre putere/ de Ziarul de duminică

Exhaustiv, despre putere/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

22.06.2012, 00:03 72

Constantina Raveca Buleu

Paradigma puterii în secolul al XIX-lea

Editura Ideea Europeană

O carte de referinţă, având la bază o admirabilă lucrare de doctorat. Despre autoare, profesorul universitar Ştefan Borbely spunea că este "cel mai realizat nume de până acum al seriei postdecembriste de tineri comparatişti clujeni". O carte în care probabil bibliografia este exhaustivă, autoarea optând pentru o "abordare pluriperspectivică", foarte bine scrisă, cu detaşare şi elegantă obiectivitate ştiinţifică. Lucrarea analizează sintaxa puterii pe două paliere complementare, al formelor şi al energiei, ceea ce îi permite autoarei să inventarieze acele ipostaze ale puterii din secolul al XIX-lea care nu se cristalizează într-o formă anume, având, însă, o evidenţă stihială de neoprit.

"Demersul interpretativ al Constantinei Buleu - scrie Caius Dobrescu - pare stimulat (ca să nu spunem: <<îndrăgostit>>...) tocmai de caracterul la limită non-definibil, misterios, ireductibil mitopetic al <<puterii>> şi al reprezentărilor sale din secolul al XIX-lea. Fie că ne prezintă metodologii de obedienţă structuralistă, neomarxistă, jungiană, lacaniană, funcţionalist-simbolică sau fenomenologică, autoarea e constant fascinată de un fenomen care, la un capăt al său, presupune ordine, alegere raţională, logică instrumentală, iar, la celălalt, revelaţie, intensitate, magnetism, charismă, într-un cuvânt: magie. Cartea are darul de a înfăţişa, mai degrabă decât o <<paradigmă>>, o panoramă a spiritului secolului al XIX-lea, în relaţie cu tema puterii. Deschiderea curajoasă către un fenomen de o asemenea amploare aminteşte de aura eroică a unor faimoase întreprinderi intelectuale (Peter Gay, de pildă), deseori invocate, cu implicită admiraţie şi pricepere, în lucrarea Constantinei Buleu. Curiozitatea intelectuală mereu vie, claritatea gândirii, larga deschidere bibliografică şi, nu în ultimul rând, expresivitatea foarte personală a stilului plasează acest demers în categoria lucrărilor de referinţă."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO