Ziarul de Duminică

Expozitia fetei de la pagina 5

Expozitia fetei de la pagina 5
07.07.2006, 15:26 29

In Galeria Posibila, un loc cald si familiar ce gazduieste atat arta, cat si pe iubitorii acesteia, vizitatorii s-au putut intalni pana pe 2 iulie cu "fetele de la pagina 5", in viziunea artistei Francoise Iordache.

Ea, o artista de origine franceza, vorbeste despre frumusetea feminina romaneasca printr-o serie de tablouri, fotografii si obiecte care s-au nascut in urma contactului pe care Francoise l-a avut cu presa din Romania.
Expozitia de la pagina 5, asa cum se intituleaza originala prezentare, pune in atentia publicului lucrari ce sunt inspirate atat din rubrica consacrata a ziarului Libertatea, cat si din realitatile comercial-estetice pe care autoarea le-a remarcat in presa si publicitatea din Romania.
In prima camera a galeriei, cea neagra, sunt expuse lucrari care redau decupaje de ziare, fragmente din cataloage de prezentare ale unor produse sau pagini de publicitate, toate reinterpretate de pensula artistei. In a doua camera, cea galbena, sunt prezentate o serie de "cupluri" - perne din catifea sunt accesorizate cu desene ce reprezinta fete de la pagina cinci, acestora fiindu-le alaturate cate o sticla de vin. De ce acest cuplu inedit? Pentru ca artista a remarcat modul in care femeile din Romania reprezinta un "produs de export". Astfel, alaturi de cel mai bun produs de export al Romaniei, a fost alaturat cel mai bun produs de export al Frantei - vinul. Cliseul este astfel complet.
Expozitia de la pagina 5 este rezultatul impactului pe care Romania l-a avut asupra artistei. Francoise Iordache a fost surprinsa de modul de prezentare a feminitatii descoperit in ziare si reviste - fara identitate, adeseori vulgar si de cele mai multe ori trist. Considerand acest fenomen chiar un caz sociologic, ea a abordat in discursul sau artistic subiectul feminismuui, al feminitatii si al cautarii acestora in clisee. Pentru a intelege mai bine fenomenul, ea chiar s-a transpus in pielea personajelor sale, pozand in maniera abordata de acestea. Fotografiile rezultate sunt de asemenea prezentate in cadrul galeriei.
Cu toate acestea, expozitia nu este ironica si nici agresiva. "Fata de la pagina 5 este un subiect real si cred ca acest fenomen este in legatura cu o situatie economica si sociala din Romania", e de parere Francoise. Ea a compus un chestionar vizual care nu emite sentinte, ci doar ridica probleme - idealului feminin prezentat intr-un context nepotrivit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO