Ziarul de Duminică

Festival: Cu elite, dar nu elitist...

Festival: Cu elite, dar nu elitist...

In centru, Krzysztof Zanussi

29.08.2008, 20:24 27

Fotografiile Mihaelei Marin redau farmecul unui festival de film realizat cu inteligenta de echipa Mirunei Micu-Berescu, intr-un loc pe care producatorul Joachim von Vietinghoff, membru al juriului de lung-metraje, il plasa pe primul loc in topul personal.
Satul cinematografic Green Village este plasat la intalnirea Dunarii cu Marea Neagra si isi propune sa aiba un mod de viata ecologic, asa ca in festival a existat o sectiune "eco docs" si o dezbatere eco, in camping, moderata de Marius Stanescu, la care au participat Ileana Cecanu de la HBO (prezent in festival cu filmul Too Hot Not To Handle), Anca Nuta din partea UniCredit Tiriac Bank (finantatorii programului de biciclete pentru Bucuresti), Magda Mihailescu si Irina Margareta Nistor, care au discutat despre filmele de profil, si Liviu Mihaiu (Salvati Delta).
Neasteptat, cinefilii veniti cu sacii de dormit si corturile in sat pe perioada festivalului au participat la aceasta discutie desi vremea era buna de plaja. O alta noutate a fost sectiunea "Actori in spatele camerei" unde au putut fi vazute filme semnate de nume ca Isabella Rossellini, Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Gael Garcia Bernal, Joseph Fiennes, Ben Affleck, Sean Penn.
In ultima zi a festivalului, presedintele juriului, Krzysztof Zanussi, a tinut o prelegere. La inceputul ei a declarat ca "da, face parte din familia producatorilor de frigidere, dar ca acest lucru nu i-a fost de mare ajutor in perioada stalinista", apoi ne-a vorbit despre filmele lui, despre el, despre studentii lui, cu un farmec si o eleganta care ne-au facut pe toti cei prezenti sa stam mult peste ora anuntata in programul festivalului. Zanussi a vorbit liber, intr-o buna engleza, dar am avut prilejul sa il aud glumind in rusa cu bulgarul Bojidar Manov, un alt membru al juriului de lung-metraje, si in germana cu mai sus pomenitul Joachim von Vietinghoff. Nu stiu in ce limba a vorbit cu Lucian Georgescu, membru al aceluiasi juriu, dar cu actrita Laura Vasiliu, deasemenea in juriu, a comunicat numai in engleza. Franceza era folosita in primul fragment de film prezentat, italiana o vorbeste din cauza originii. Si or mai fi si altele... Cu umor, in finalul prelegerii, a facut un experiment cu noi, cei aflati in sala: a vrut sa vada reactiile noastre la un fragment din noua sa pelicula, de data aceasta o comedie neagra. Si am avut astfel privilegiul unei premiere mondiale !
Premiile sunt cunoscute acum de toata lumea. Personal, am fost fericita sa vad ca trofeul Anonimul se duce la un film care mi-a placut foarte mult, adica la Silent Light al mexicanului Carlos Reygadas, iar premiul special al juriului la actorul palestinian Ali Suliman, pentru rolul din Lemon Tree, alt film pe care l-am gasit excelent. Actorul, aflat la festival, a fost surprins si fericit sa ia trofeul, secretul fiind bine pastrat.
Am rugat-o pe Irina Margareta Nistor, critic de film, sa traga ea concluziile. Cu amabilitate, aceasta ne-a spus : "Anonimul editia a V-a a fost un festival cu elite insa nu elitist, adica deloc snob. O vacanta cinematografica si la propriu, si la figurat, inclusiv cu aventuri si povesti, ce ar putea deveni un scenariu, dar care din pacate n-ar putea fi acceptat in competitie de directorul eficient si stilat, Miruna Micu Berescu, pentru ca in cursa pentru trofeu ar putea fi considerat politically incorrect sa participe."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO