Ziarul de Duminică

Fetele razboiului

Fetele razboiului
14.03.2008, 15:08 22

Recent, Le Figaro dedica rubrica sa de cinema, sub titlul Guerre en Irak: le film choc, unui impresionant documentar de razboi, Battle for Haditha, semnat de britanicul Nick Broomfield.

Unul dintre cei mai interesanti si premiati regizori de film documentar, Broomfield s-a impus prin abordarea originala a subiectelor provocatoare, fie ca e vorba despre filme-portret (Aileen: Life and Death of a Serial Killer, Biggie and Tupac, Kurt & Courtney, Heidi Fleiss: Hollywood Madam, Tracking Down Maggie: The Unofficial Biography of Margaret Thatcher, Lily Tomlin) ori despre probleme spinoase ale lumii (Ghosts, Soldier Girls, Tattooed Tears, Juvenile Liaison, Chicken Ranch). In docudrama Battle for Haditha, Broomfield porneste de la un fapt cutremurator petrecut in timpul Razboiului din Irak, dar analizeaza nuantat toate aspectele, evitand profesionist verdictele transante.

Beligerantii, postfactum
In ziua de 19 noiembrie 2005, in oraselul irakian Haditha, o grupare terorista locala a plasat o bomba pe soseaua pe care urma sa treaca un convoi al puscasilor marini americani, explozia soldandu-se cu un mort si doi raniti. Drept represalii, soldatii americani au atacat fara somatie populatia civila din Haditha, omorand 24 de persoane. Dupa nenumarate anchete si marturii, in noiembrie 2007 doi militari americani au fost acuzati de crime de razboi. "Am ales sa povestesc ce s-a petrecut la Haditha deoarece consider ca, alaturi de abuzurile de la Abu-Ghraib, evenimentele de acolo sunt cele mai grave din timpul Razboiului din Irak. Dar am vrut si sa raman impartial, sa arat atat punctul de vedere al irakienilor, cat si pe cel al americanilor", spune Broomfield. "I-am intalnit pe soldatii americani care fusesera la fata locului si mi-au povestit ca au ramas traumatizati de ceea ce au vazut acolo. Apoi am stat de vorba cu supravietuitorii masacrului si cu membrii gruparii teroriste si am studiat comunicatele acelor zile... Cel mai important era ca filmul sa capteze reculul acelor fapte si sa oblige la meditatie."
In rolurile soldatilor americani, Broomfield a utilizat fosti combatanti in Irak, iar pentru cele ale supravietuitorilor irakieni a apelat la familiile unor refugiati in Iordania (in prezent se afla acolo un milion). "Inceputul a fost foarte dificil. Americanii se temeau ca irakienii se vor napusti asupra lor... Am organizat chiar o cina fastuoasa pentru a-i reuni, dar americanii n-au venit. Cat despre irakieni, amintirea rudelor ucise ii indurera enorm. Mi-am spus ca va fi un cosmar, dar pe parcursul a doua-trei saptamani cele doua tabere s-au acomodat, iar filmarile s-au transformat chiar intr-o declaratie antirazboi."
Pelicula a fost prezentata in numeroase festivaluri, din Dubai si Spania pana in Marea Britanie, urmand ca in luna mai sa ajunga in Statele Unite. "Este filmul cu care ma mandresc cel mai mult. Cred ca el poate dovedi nocivitatea si absurditatea acestui razboi. E important, de asemenea, ca premiera lui coincide cu momentul alegerilor din America, ceea ce il transforma intr-o marturie si un rechizitoriu", spune Broomfield.

Alte filme pe aceeasi tema...
In 2001, britanicul Michael Winterbottom realiza The Road to Guantanamo, o docudrama recompensata cu Ursul de Argint la Berlin, care detalia cazul unor britanici de origine musulmana plecati la o nunta, luati drept teroristi internationali si tinuti prizonieri timp de doi ani, fara o acuzatie clara, la Guantanamo Bay.
In the Valley of Elah, filmul pentru care Tommy Lee Jones tocmai a fost nominalizat la Oscar, are in centru uciderea unui soldat american proaspat intors de pe frontul din Irak, anchetata de tatal sau, ofiter de cariera, care ajunge la o descoperire infioratoare, legata tot de Irak...
Anul trecut, au rulat la noi drama Lions for Lambs (despre care regizorul sau, Robert Redford, spunea: "Ceea ce m-a interesat aici a fost modul in care razboiul e catalizatorul unei povesti despre mass-media, educatie, politica si problemele tineretului din America, menita sa arate unde am ajuns") si thriller-ul politic Rendition, care vorbeste despre un potential terorist american de origine araba retinut de CIA in sistem de "extradare speciala", in perioada post-Guantanamo.
Apel feroce impotriva Razboiului din Irak, Redacted, al lui Brian De Palma, prezentat anul trecut la Festivalul de la Venetia, reconstituie povestea altui caz cutremurator de pe frontul din Irak, in care cativa soldati americani au violat si ucis o fetita irakiana de 14 ani. Fictiune montata in asa fel incat sa para reconstituirea unor imagini postate pe internet, filmul analizeaza extraordinara presiune psihica la care au fost supusi soldatii americani trimisi acolo, dar si formele in care mass-media moderna relateaza razboiul. Evident, productiile despre cele mai dureroase conflicte ale momentului nu lipsesc din lumea cinematografica, asa cum se intampla si dupa momentul Vietnam. Cine spunea ca filmul si-a pierdut pertinenta?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO