Ziarul de Duminică

Fictiune si dependenta

21.09.2007, 14:57 19

Autofictiunea tinde adesea sa fie doar un alt nume pentru autobiografie. James Frey a vandut 4 milioane de exemplare dintr-o asemenea carte de memorii contrafacute, a fost apoi blamat de toata lumea, insa acum este pe cale sa recidiveze, cu largul asentiment al editorilor americani.
Pe www.nytimes.com, Motoko Rich comenteaza ciudata - sau nu? - intorsatura de situatie. Va amintiti povestea? Volumul care a declansat scandalul - intitulat A Million Little Pieces - a devenit un bestseller incredibil gratie faptului ca autorul nara fapte atroce dintr-o existenta scrisa, parca, in colaborare, de Tolstoi (un Razboi si pace al dependentei de substante toxice, s-a avantat sa scrie un critic!), Sandra Brown si... Amy Winehouse (sic!): un tanar de 23 de ani se lupta cu abuzul de droguri si bautura, ajungand intr-un centru de reabilitare, dar si intr-o inchisoare. Numai ca detectivii literari de la site-ul Smoking Gun au sapat dupa detalii si au aflat, de pilda, ca, in realitate, autorul-personaj petrecuse doar cateva ore in arestul politiei, nu cativa ani la puscarie! Evident, aceasta nu era singura inadvertenta, or succesul urias al povestii fusese generat tocmai de aerul de reality-show transcris pe hartie. Publicul a reactionat violent, fortand si editurile sa faca la fel. Cartea a fost considerata o marfa cu prospectul redactat eronat cu buna-stiinta, iar in Statele Unite nu te joci cu asa ceva! In consecinta, Riverhead Books a denuntat contractul deja semnat pentru urmatoarele doua carti ale lui Frey, iar Random House, care - prin imprintul sau Doubleday - publicase cartea incriminata, a fost de acord sa plateasca 2,35 milioane de dolari cititorilor care s-au simtit inselati in asteptarile lor livresti. Suprema pedeapsa a venit insa de la Oprah Winfrey, care inclusese cartea pe lista clubului ei literar (in America, asta inseamna automat vanzari de sute de mii de copii sau chiar mai mult). Intr-o emisiune de anul trecut, ea l-a urecheat public, live, in cadrul show-ului ei TV de imens succes. Se parea ca, in acest context, James Frey era un autor terminat, care se putea fie spanzura, fie apuca de o alta meserie...
Numai ca - surpriza! - The Wall Street Journal a anuntat saptamana trecuta ca autorul tocmai a semnat un contract cu HarperCollins (in numele careia a negociat Jonathan Burnham) pentru Bright Shiny Morning. Intamplator, Frey este oarecum vecin cu Burnham, dar, se pare, nu de aici a plecat deal-ul. La originea afacerii se afla agentul literar Eric Simonoff de la Janklow & Nesbit Associates, care l-a intalnit pe Frey la o petrecere, cu cateva luni in urma. Agentul a marturisit ca, dupa ce a propus manuscrisul pe piata, in doar 72 de ore fiecare editura importanta din New York si-a exprimat oficial interesul, insa, la cererea autorului, HarperCollins a avut exclusivitate. Publisher-ul de la Doubleday, acelasi Nan A. Talese care-si pusese cenusa in cap acceptand sa plateasca despagubiri cititorilor, a revenit, afirmand ca "James a facut doar o greseala minora exagerand unele lucruri in primul sau roman". Deja, zvonurile dau ca sigura si publicarea unei antologii de povestiri a aceluiasi pana mai ieri blamat autor, desi Frey neaga, spunand ca, de fapt, nu a scris nici o povestire in viata lui. (De fapt, anul trecut i-a aparut una in catalogul expozitiei lui Malerie Marder, o fotografa din LA.)
...La atatea fictiuni (unii le zic minciuni, ignorand caracterul oricum fictional al literaturii), mai conteaza una in plus? Suntem dependenti de fictiune, chiar si atunci cand ne prefacem ca scormonim in propria existenta, nu?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO