Ziarul de Duminică

Filatelia, una dintre cele mai răspândite pasiuni pe glob/ de Stelian Ţurlea

Filatelia, una dintre cele mai răspândite pasiuni pe glob/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

29.07.2011, 00:08 337

Filatelia este una dintre cele mai răspândite pasiuni de peglob, iar istoria mişcării filatelice din România nu a mai fostabordată până acum - o spune răspicat Cristian Andrei Scăiceanuînintroducerea sa la masivul volum*), lansat într-o companie selectă,în urmă cu exact o lună, la Banca Naţională a României. S-a scrisînsă despre probleme ale filateliei şi a apărut chiar o "Istorie afilateliei româneşti", în patru volume, datorată lui Silviu N.Dragomir.

Cristian Andrei Scăiceanu reuşeşte, cum remarca acad. MugurIsărescu în cuvântul înainte "o lucrare cu caracter ineditincontestabil", care "va fi primită cu mult interes de cei vizaţiîn mod direct - istorici, muzeografi, istorici de artă etc -, dereprezentanţii instituţiilor evocate în paginile cărţii şi, nu înultimul rând, de publicul larg. Mai cu seamă că în lucrare sedemonstrează că filatelia poate fi şi un act de cultură."

Cristian Andrei Scăiceanu se ocupă de dezvoltarea filateliei înRomânia, îi prezintă pe marii filatelişti români, descrieconfiscarea colecţiei filatelice a baronului von Witzleben (imediat după preluarea puterii de către comunişti), se ocupăîntr-un capitol separat de pasiunea pentru filatelie a regeluiCarol al II-lea, evaluează fenomenul expoziţional în filatelie,analizează comerţul filatelic, nu uită să scrie despre filateliasub supravegherea serviciilor secrete, demonstrează cum mărcilepostale constituie mijloace eficiente de propagandă, îi prezintă pecei mai importanţi creatori de timbre, artiştii plasticirealizatori de mărci postale.

Toate acestea îl fac pe autor să ajungă la o concluzie pe care oîmpărtăşeşte cititorilor în finalul cărţii sale: "Filatelia, într-oabordare ştiinţifică, poate fi considerată o disciplină auxiliară aistoriei."

De ce socotim această lucrare un eveniment editorial? În primulrând, pentru că abordează un subiect inedit, ceea ce îi conferă unînalt grad de originalitate, cum subliniază din primele sale salerânduri acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, caresemnează un text, "În loc de prefaţă" - "Complexitatea filatelieişi contactele sale interdisciplinare". În al doilea rând, pentru căvolumul are un pronunţat caracter interdisciplinar. În al treilearând, pentru că lucrarea se ocupă şi de condiţiile istorice în careau fost concepute timbrele fiecărei perioade.

Volumul mai cuprinde, în încheiere, texte de prof. univ. dr. IonBulei ("lucrarea acoperă tema sub toate unghiurile posibile"),prof. univ. dr. Ion Calafeteanu ("autorul a realizat o excelentălucrare dedicată fenomenului filatelic românesc") şi cuprinde şi unglosar de termeni filatelici.

*) Cristian Andrei Scăiceanu - Istoria mişcăriifilatelice din România,

Editura Oscar Print, Colecţia Patrimoniul Cultural. Cuvântînainte de acad. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale aRomâniei. Prefaţă de prof. univ. dr. Ioan Opriş

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO