Ziarul de Duminică

Film, fotografie şi teatru de la Cluj la Cannes/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

16.05.2013, 23:38 30

“O umbră de nor” va avea premiera mondială la Cannes pe 23 Mai

Cel mai recent scurtmetraj realizat de regizorul Radu Jude, „O umbră de nor”, a fost selecţionat în secţiunea „Quinzanne des Réalisateurs” din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Evenimentul de pe Croazetă va avea loc în perioada 16 – 26 Mai 2013. (foto 1)

Filmul va avea premiera mondială pe 23 Mai la Théâtre Croisette, la ora 14 (ora locală) în prezenţa regizorului Radu Jude, a producătorului Ada Solomon dar şi actorilor din distribuţie. Cea de-a doua proiecţie a scurtmetrajului este programată pe 25 Mai, de la ora 16 (ora locală) la Studio 13.

Scurtmetrajul „O umbră de nor” spune povestea unui preot, interpretat de regizorul de teatru Alexandru Dabija, care într-o zi toridă de vară este chemat la căpătâiul unei muribunde pentru a-i spune o rugăciune. Regizorul Radu Jude spune: „Sunt numeroase sensuri posibile care pot fi găsite în acest film. Poate că cel mai important este exprimat într-un fragment din rugăciunea rostită de personajul principal: ticăloasa mea viaţă ca un somn a trecut, ca o umbră de nor...

Din distribuţia scurtmetrajului, fac parte pe lângă, Alexandru Dabija - Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Silviu Mircescu. Scenariul este semnat de Florin Lăzărescu şi Radu Jude, imaginea a fost realizată de Marius Panduru, scenografia şi costumele poartă semnătura Augustinei Stanciu.

„Quinzaine des Réalisateurs” este o secţiune specială din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietăţii de expresie din cinematografia mondială. 

 

Primul Muzeu de Artă Fotografică din România va fi inaugurat la Cluj-Napoca

Primul Muzeu de Artă Fotografică din ţară este deschis la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului „Photo România”, la Galeria „Hangar”.

În cadrul festivalului vor avea loc peste 30 de expoziţii foto, printre care „Underdog”, (foto 2) care prezintă mai multe portrete de câini care iau înfăţişare umană, „Blow Job”, care cuprinde o colecţie de modele fotografiate cu feţele deformate de un jet puternic de aer, dar şi „Wood be nice”, de fotografii imprimate pe lemn.

În spaţiul rezervat muzeului„vor fi expuse aparate foto vechi, unele datând din perioada interbelică, şi accesorii, dar şi aparate foarte noi, din acest an, ca să vadă vizitatorii evoluţia acestora. De asemenea, vom prezenta şi o istorie a fotografiei, de la începuturi, de la apariţia dagherotipului, până în prezent. Vom avea şi o bibliotecă cu albume dedicate fotografiei, dar vor fi expuse şi fotografii celebre, cu Marlon Brando sau J. F. Kennedy, realizate de un fotograf american. Muzeul va fi deschis pe perioada festivalului, iar, ulterior, dorim să găsim un spaţiu permanent pentru muzeu cu ajutorul autorităţilor locale. Muzeul va deveni un loc pentru expoziţii fotografice, de organizare de workshop-uri", a spus Sebastian Vaida, directorul artistic al festivalului „Photo România”.  (foto 3)

Festivalul „Photo România” se va desfăşura între 17 şi 26 mai, la Cluj-Napoca.

 

Un interviu cu Gábor Tompa, publicat în volumul The Contemporary Ensemble

Editura Routledge din Marea Britanie a publicat un volum de interviuri cu importanţi oameni de teatru, printre care şi unul cu Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj. (foto 4) Cartea, întitulată The Contemporary Ensemble, a fost editată de către Duska Radoslavjevic şi cuprinde interviuri referitoare la tainele şi viitorul companiilor de teatru care au luat naştere cu mult timp în urmă. În carte mai sunt interviuri cu Michael Boyd (director artistic, Royal Shakespeare Company), Elizabeth Le Compte (director, The Wooster Group) sau Hermann Wündrich (dramaturg, Berliner Ensemble).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO