Ziarul de Duminică

Filmul Francez/ de Ziarul de duminică

Filmul Francez/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

24.10.2013, 23:46 25

Festivalul Filmului Francez se desfăşoară de obicei toamna, o perioadă foarte favorabilă pentru organizarea evenimentelor de amploare datorită reluării activităţilor culturale şi a celei mai crescute disponibilităţi a publicului. În acest an, festivalul se va desfăşura între 1 şi 10 noiembrie la Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu şi Oradea. (Anul acesta, Festivalul se extinde si mai mult in tara : in plus de oraşele amintite, filmul francez ajunge si la Targu Mures.) Această a 17-a ediţie va fi consacrată promovării şi difuzării tinerilor realizatori francezi prin intermediul unei competiţii a filmelor lor de debut, opere care nu pătrund uşor în circuitul de exploatare tradiţional şi pentru care festivalurile reprezintă o importantă oportunitate de expunere atât în Franţa cât şi în străinătate.

Pentru prima dată va fi organizat în cadrul festivalului şi un vot al publicului, în parteneriat cu TV5 Monde.    

Festivalul Filmului Francez aduce toamna aceasta 16 filme, dintre care sapte in premiera, o proiectie speciala de scurtmetraje si doua mini-retrospective care omagiaza doi monstri sacri ai cinematografiei franceze : Alain Resnais, preocupat mereu sa se joace cu perceptia asupra realitatii si Agnès Varda, o exploratoare teribil de inteligenta a sentimentelor.

Toate proiectiile de la Bucuresti vor avea loc la Elvira Popescu.

Cu ocazia Festivalului Filmului Francez, Institutul Francez din Bucuresti impreuna cu Lectoratul francez al Universitatii Bucuresti au pus bazele unui atelier de subtitrare pentru studenti. Astfel, pe parcursul lunii octombrie, treisprezece studenti de la Universitatea Bucuresti si Academia de Stiinte Economice au lucrat la realizarea subtitrarilor pentru trei dintre filmele programate in festival. Anul acesta, Institutul Francez Bucuresti invita la Festivalul Filmului Francez mai bine de 700 de tineri elevi si studenti de la mai multe licee si universitati din Bucuresti. Acest proiect marcheaza inceputul unui parteneriat intre institutul Francez si aceste institutii de invatamant, care se vor bucura in fiecare luna de o proiectie speciala gratuita pentru elevi si studenti in sala Elvira Popescu.

Programul final al proiectiilor din tara va fi disponibil pe siteul Institutului Francez din Romania.

În deschiderea Festivalului, va fi reluat, în mod excepţional, documentarul „Afacerea Tănase. Leapşa pe murite”, prezentat la Institutul Francez la 14 octombrie a.c.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO