Ziarul de Duminică

Foamea la rece

27.01.2004, 00:00 12



Mi-aduc aminte de statistica potrivit careia in Romania un angajat platitor de taxe "tine in spate" vreo trei pensionari. Aici probabil s-ar adauga inca vreo 1-2 someri, dar asta nu e sigur, fiindca economia subterana este atat de vasta, incat in mod sigur multi someri sunt falsi. Revenind la pensionari, vreau si eu sa stiu PE CARE dintre ei ii "tin in spate"? Eu am unul in plus: mama, care cu pensia ei ar muri de foame. Probabil, nu sunt singurul in situatia asta.



Deci care ar fi restul de trei? Amarata aia de batrana de la tara care are o pensie de cinci sute de mii de la "ceapeu", sau pensionarul cu caciula de astrahan din Bucuresti care-si scoate caniche-ul de trei ori pe zi la plimbare? Ori baba care creste zece pisici in casa?



Am un prieten care a fost nevoit la un moment dat sa se mute. Si-a gasit un apartament super, intr-un bloc din acelea vechi cum nu se mai fac azi. Omul are bani, a vrut apartament in centru, chiria e pe masura: 500 de dolari pe luna. Bloc gigea: 4 etaje, centrala proprie, interfon, apartament de peste 125 mp, balcon imens transformat in terasa, parchet din ala bun, gresie, faianta, totul renovat.



Pe urma i s-a spus ca blocul, avand centrala proprie, e apa calda nonstop si caldura de stai in chiloti. Asta i-a(u) zis probabil proprietarul sau/si agentia imobiliara.



S-a mutat omul acolo si au inceput problemele. Caldura si apa calda erau cu program. El, venind tarziu de la firma, nu prindea niciodata apa calda si pe urma trebuia sa se incalzeasca sub plapuma. S-a dus la administrator. Un pensionar, evident. Ala a incercat sa-l duca de nas: ca e o avarie la centrala si ca, pana se remediaza, apa calda si caldura trebuie rationalizate. Prietenul meu a asteptat vreo doua saptamani degeaba. "Dom'ne, da' nu se mai repara odata cetrala aia", i-a zis el adiministratorului, "ca uite, zic astia ca vine viscolul, gerul, zapada?!?".



De fapt, era asa: toata asociatia de locatari era formata din pensionari. Care aveau boala pe proprietarul apartamentului ca-l inchiriaza pe 500 de dolari. Si, evident, pe orice posibil chirias care ar fi platit suma respectiva ca sa stea acolo.



Pe de alta parte, asociatia impusese acel program de rationalizare a apei calde si caldurii ca sa aiba costuri cat mai mici.



Prietenul meu a facut un scandal ingrozitor. N-a rezolvat nimic. I s-a spus ca cei 500 de dolari nu-i plateste asociatiei, asa ca pe dansii nu-i intereseaza. Ei nu vor sa moara de foame, sa-si dea amaratele lor de pensii pe energie termica. El a zis ca plateste taxe la stat si "tine in spate", conform statisticii, "vreo 3 pensionari".



Nu conteaza, atata vreme cat se pare ca nu-i tine suficient de bine.



Dupa cateva luni, prietenul meu si-a cautat un nou apartament. A mai pus o conditie agentilor imobiliari: sa nu fie bloc de pensionari. Face dus cu apa calda inainte sa plece de la birou acasa. Iar in apartamentul de 500 de dolari pe luna sta in trening gros de bumbac, botosi si sosete groase. Si-a dat seama ca, daca vrea sa profite de confortul acelui apartament superb, ar trebui sa-si organizeze viata dupa programul de apa calda si caldura impus de asociatia de locatari pensionari. Sau, asa cum i s-a sugerat la un moment dat, daca vrea apa calda si caldura nonstop, sa plateasca el diferenta, ca are de unde daca isi permite chiria aia.



Acum pensionarii din blocul lui n-au nici o legatura cu baba de la tara care primeste pensie cinci sute de mii pe luna intr-o casa de chirpici incalzita cu paie, cred ca v-ati dat seama. Ei sunt imbracati frumos, isi scot animalele de casa la plimbare - pensionari de oras, civilizati, ce naiba!



Mergand pe firul povestii asteia, am intrebat in stanga si in dreapta si am aflat foarte multe intamplari asemanatoare. Tot felul de cunostinte, rude, prieteni, amici mi-au relatat exact aceeasi situatie. Cu genul acesta de pensionari se pare ca nu se poate intelege nimeni. Nici o autoritate nu poate interveni in asociatiile lor de locatari pensionari.



Dar ei sunt aceia care se baga in fata la cozi; care te injura pe tine, soferul, cand ei traverseaza pe rosu; care te spioneaza, te barfesc si, eventual, "te dau in gat"; care iti baga "discret" in coaste "cotul pensionarului" in aglomeratie; care te imping cu o uimitoare forta ca sa se suie ei primii in autobuz/tramvai/troleibuz, sa prinda locuri libere; care se aseaza firesc pe locul tau in tren, la teatru sau la film; care ocupa absolut toate bancile din Cismigiu si se uita urat la toti tinerii ce trec; care scoala gravidele de pe scaune in mijloacele de transport in comun...



Dar, dupa toate astea, mai am o dilema - cum e mai bine atunci cand ai centrala proprie de bloc si pensie mica: sa "mori de foame" in frig si fara apa calda, sau la caldura si in cada fierbinte?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO