Ziarul de Duminică

Fotbal ca la carte

Fotbal ca la carte
27.06.2008, 18:41 41

Cu putin inainte de debutul Campionatului European de Fotbal, inimosul Cristian Cosma, care semneaza cu pseudonimul "un cristian", a venit cu ideea promovarii unui unsprezece compus din 11 tineri scriitori. A avut si Ziarul de Duminica un jucator acolo: pe Daniel Cristea-Enache. Intamplator, atunci cand i s-a cerut pronosticul, ma aflam langa "nationalul" ZD, asa ca l-am dat si eu pe al meu. Am zis ca Romania va face puncte, dar nu va trece de grupe. Am avut dreptate. Povestioara poate fi vazuta pe YouTube.

Ca orice om cu inima, scriitorul roman iubeste fotbalul, traieste alaturi de acesta si mediteaza la el, fapt care-l fereste de fanatisme. Totusi, in ultimii ani n-am auzit sa se fi publicat vreo carte despre fotbal scrisa de un autor roman notabil. In momente de intensa asteptate, cum sunt cele de dinaintea Campionatului European sau a Campionatului Mondial, o asemenea carte putea deveni, cu o promovare adecvata, un prieten luminos al fanilor fotbalului si un bestseller totodata.
Cum prezentul nu mi-a putut oferi asa ceva, am luat-o inapoi pe calea amintirii pana inspre anii '70, cand in locul inimii mele batea naluca lui Dobrin.
Pe la doisprezece-treisprezece ani, am citit cu fervoare Ascensiunea lui Gerry Logan de Brian Glanville si zau ca respectiva carte mi-a intretinut focul imaginatiei la fel de intens precum Contele de Monte Cristo de Al. Dumas ori Singur pe lume de Hector Malot.
Imi amintesc, din aceeasi perioada, de romanele Balonul e rotund si Unsprezece de Eugen Barbu, Cinci ani cu Belphegor de Radu Cosasu, Cronici de carnaval de Fanus Neagu, In poarta, Voinescu de Dan Desliu, Fotbalul n-a fost creat de diavol de Teodor Mazilu, Intalniri care se uita greu... din jurnalul unui cronicar de fotbal de Mircea M. Ionescu.
Si apoi mai erau si alte carti de gen, scrise de impatimitii cronicari sportivi, care, toate, intretineau o adevarata cultura fotbalistica, sublimand dragostea oarba si transformand-o in iubirea lucida si tandru iertatoare a celui casatorit de ani multi cu un ideal.
Si acum inapoi la ziua cea de azi! Cum spuneam, n-am mai citit de multa vreme un roman despre jocul cu balonul rotund. Unul care sa vorbeasca despre sentimentul mioritic al fotbalului nostru, sentiment din cauza sau gratie caruia pierdem atunci cand toate socotelile si sperantele noastre promiteau victoria.
O asemenea carte ne-ar indulci esecul si l-ar proiecta pe ecranul eternitatii ca pe o mare revansa viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO