Ziarul de Duminică

FOTOISTORIE / Paradisul vicontelui de Grammont

FOTOISTORIE / Paradisul vicontelui de Grammont
10.09.2009, 15:10 471
Exista o strada in Bucuresti, lunga de cateva sute de pasi, ceporneste din strada 11 Iunie si se termina la rondul din capatulbulevardului Regina Maria. Strada are un nume ciudat pentruurechile mahalagiului: Grammont.
Nu este vorba de un moft al vreunui primar orbit de dragosteapentru orice-i strain, ca in atatea si atatea cazuri. Pe lamijlocul secolului al XIX-lea, chiar a trait in Capitala o persoanacu acest nume, mai mult, s-a achitat stralucit de indatoririle ce-ireveneau ca aghiotant domnesc al lui Alexandru Dimitrie Ghica,Gheorghe Bibescu si Barbu Stirbei, oameni pretentiosi siinvatati.
Vicontele Louis Antoine de Grammont provenea dintr-o vechefamilie franceza din Haute Saone, cunoscuta in toata lumea datoritamemoriilor contelui Philibert de Grammont, scrise la finelesecolului al XVII-lea. In ciuda faptului ca prin vene ii curgeasange latin, vicontele a dus o viata de puritan. Cand nu se afla inprejma printului, statea in conac, cu o carte in mana sau, dacavremea era prielnica, se plimba prin gradina salbatica in mijloculcareia ridicase conacul. Poate ca si pescuia in elesteul destul deintins din partea estica a gradinii.
Departe de barfe, de clevetiri, vicontele a trecut ca o umbraprin istoria moderna a Romaniei, fiind rareori mentionat in vreogazeta ori in documente. Discretia si intelepciunea l-au mentinutin post chiar si dupa trei schimbari succesive de Domn, caz unic peaceste meleaguri!
Privind planul lui Borroczyn, intelegi de ce strada amintitase numeste Grammont: gradina vicontelui se gasea exact pe loculcartierului strabatut de ea. Un desen de Szathmari sau de Preziosi,greu de apreciat care dintre ei din cauza similitudinilorstilistice, ne releva - la 140 de ani distanta - paradisulvicontelui de Grammont. Vedem Dealul Mitropoliei si o parte dinManastirea Antim, in stanga din pricina inversarii cliseului, iarin primul plan elesteul inconjurat de plopi falnici.

EMANUEL BADESCU (n. 25 august 1952) este bibliotecar incadrul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane.Licentiat in istorie la Universitatea Bucuresti, a colaborat cupeste 1.000 articole la revistele "Formula AS", "Lumea Magazin","Magazin Istoric" si la "Ziarul de Duminica". A publicat 1Decembrie 1918 Alba Iulia - Bucureşti siImnurile nationale la romani. Este şi coautor al volumelorScurtăistorie a regalităţii inRomânia, Nicolae Ionescu. Bucureştii dealtădată, De la Vatican laIerusalim, Conspiraţiasecurităţii,Bucurestii in imagini in vremealui Carol I (volum premiat de Uniunea Scriitorilor).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO