Ziarul de Duminică

Fraze abracadabrante

18.08.2006, 17:07 60

Surprinzator este faptul ca semnatarul prefetei, Liviu Antonesei, un eseist cu adevarat subtil, aproba si elogiaza aceste nazbatii.

"Poti filosofa - crede Florin Tupu, autorul volumului de reflectii Printesa pasare, Iasi, Editura T, 2006 - numai cand esti tanar. Cu timpul, in loc sa filosofezi, incepi sa iubesti". Nu stim ce varsta are Florin Tupu, dar, pe masura ce ii citim cartea, constatam ca nici nu filosofeaza, nici nu iubeste, ci bate campii, vorbeste in dodii, da cu bata in balta, spune vrute si nevrute si le potriveste ca nuca-n perete.
Din multe insemnari ale lui nu se intelege nimic. Frazele abracadabrante promit mereu revelatii, dar se incheie inainte de a transmite ceva. Este o filosofare care functioneaza in gol, o falsa filosofare, cu inevitabile momente amuzante.
"Sa ne imaginam ca iadul este in centrul pamantului si, de asemenea, ca tu crezi in existenta iadului. Apoi sa ne imaginam ca pamantul este un cub, ba nu, ca universul este un cub si ca universul infinit este finit si se afla in organul tau sexual. Acum, ce ar precumpani mai mult: faptul ca in interiorul fizicului tau s-ar afla o celula diforma, deranjanta, colturoasa sau faptul ca in interiorul interiorului acestei celule ar exista, pur si simplu, iadul?".
E o problema, intr-adevar. Nimanui nu i-ar conveni ca in organul lui sexual sa se afle o celula deranjanta, colturoasa. Asta in ceea ce ii priveste pe barbati. Poate insa ca femeile ar vedea altfel lucrurile, dar Florin Tupu nu le-a luat in calcul. Sigur este ca in pasajul citat exista o greseala de exprimare: "ar precumpani mai mult". Ceva nu poate precumpani mai mult, poate precumpani. Ar fi de neimaginat ca doua elemente aflate in competitie sa precumpaneasca simultan, iar unul dintre ele sa precumpaneasca mai mult!
Surprinzator este faptul ca semnatarul prefetei, Liviu Antonesei, un eseist cu adevarat subtil, aproba si elogiaza aceste nazbatii: "...ideile sunt asumate personal, rasucite pe toate partile, intoarse pe dos precum o manusa, cu alte cuvinte, traite. Nu e parada de eruditie in acest volum, ci o cultura asimilata, functionala, care te ajuta
sa-ti intelegi si sa-ti conduci viata mai bine si, cine stie?, poate ca si mult mai placut".
Este greu de crezut ca ideile lui Florin Tupu ar putea ajuta pe cineva sa-si conduca viata mai bine si mai placut. Una singura dintre ele s-ar putea dovedi utila:
"Desigur, se poate face sex si in picioare, in parc sau aiurea, cum de altfel se poate dormi si pe scaun. Dar ca mijloc al unui simtamant al comoditatii, ramane cu siguranta patul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO