Ziarul de Duminică

Furt la Banca Bercovici

28.09.2007, 22:31 107

Nathan Simcovici a primit, in noiembrie 1907, ordin de incorporare. Tanarul avea 21 de ani si lucra, ca functionar, la Banca Bercovici din strada Lipscani nr. 12.

Inspaimantat de povestile militaresti s-a hotarat sa fuga in strainatate. Cum nu avea suficienti bani, si-a planificat "excursia" pe banii patronului.
La 30 noiembrie 1907, N. Simcovici a fost trimis de catre conducerea bancii sa predea la posta, pe adresa Societe Generale din Paris, o scrisoare care continea cupoane de renta in valoare de 23 560 lei. Tanarul s-a oprit in prima tutungerie de unde a cumparat si completat un plic pe adresa Societe Generale. Cupoanele de renta au fost inlocuite cu o coala nescrisa si cu un plic ingalbenit de trecerea timpului. N. Simcovici nu s-a prezentat a doua zi la serviciu, motivand ca este bolnav. La 4 decembrie 1907, Societe Generale a confirmat primirea scrisorii, din care lipseau insa valorile. Proprietarul Bancii Bercovici a anuntat politia. Comisarul Vintila Ionescu, de la Siguranta Generala, a perchezitionat domiciliul lui N. Simcovici, din Calea Dudesti nr. 59. A gasit o scrisoare expediata din Craiova de N. Simcovici parintilor sai, prin care ii informa ca "ii e bine". V. Ionescu a inteles ca N. Simcovici intentiona sa paraseasca Romania si a trimis telegrame de urmarire politiilor din Berlin, Budapesta, Paris si Viena, precum si politiilor portuare din Rijeca, Havre, Hamburg si Trieste.
Ministerul de Finante a informat conducerea Sigurantei Generale, la 9 decembrie 1907, ca N. Simcovici a vandut cupoanele de renta, incasand suma de 14 600 lei. De asemenea, politia vieneza a precizat ca un tanar roman, cu semnalmentele lui N. Simcovici, a locuit la Hotelul Parc, cumparand un bilet de calatorie pe ruta Viena-Paris-Havre si un altul pe un vapor care avea ca destinatie SUA. Intre timp, Siguranta Generala a interceptat o scrisoare a lui N. Simcovici pentru Aneta Simcovici, sora acestuia, prin care ii trimitea 40 de lei si o ruga sa-i distruga singura fotografie in care se gasea impreuna cu familia.
La insistentele Sigurantei Generale, Consulatul roman din Paris a intervenit la politia pariziana, solicitand arestarea suspectului. Politistii francezi au actionat cu profesionalism, retinandu-l pe N. Sincovici la Hotelul Terminus, pe data de 9 decembrie 1907. Asupra acestuia au fost gasiti 9 395 de franci si cupoane de renta romane, recuperandu-se o parte din prejudiciul produs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO