Ziarul de Duminică

Gala EUROPAfest / de Ziarul de duminică

Cristian Oprea

Gala EUROPAfest

Autor: Ziarul de Duminica

25.05.2012, 00:05 35

În prima parte a serii, publicul iubitor de muzică de calitate, precum şi susţinătorii tuturor concurenţilor s-au delectat cu jazz de calitate, în interpretarea celor 4 trupe finaliste - Quentin Angus Quintet - SUA, Australia, Artbeaters - Slovenia, Jazz in Dreadlocks - Polonia şi Lindeborg / Aadnekvam Duo - Suedia. Timp de 7 zile de concurs, piesele lor au putut fi ascultate şi apreciate în cadrul EUROPAfest 100% jazz and more, care a prezentat 14 trupe din întreaga lume, iar pentru ultima dată în Gală, într-o atmosferă de neegalat.

Seara a continuat cu decernarea premiilor la Jeunesses International Violin Competition pentru cele trei categorii de vârstă. Câştigătoarea categoriei B (până la 14 ani) a fost Lara Boschkor din Germania care a obţinut din partea juriului nota 10 în unanimitate. O prezenţă gingaşă dar matură, a primit la sfârşitul interpretării piesei "Variaţiuni pe o temă din Carmen" de Pablo Sarasate, aplauze de neoprit. Premiul I pentru categoria C (14-18 ani) a fost obţinut de irlandeza Hickey Mairead, la rândul ei cântând o altă lucrare notabilă a lui Sarasate - "Melodii lăutăreşti"- iar talentul deosebit cu care mânuia vioara a atras admiraţia tuturor. În cele din urmă, premianta categoriei D (18-30 ani), Park Sujin a interpretat "Poloneza în la major" de H. Wienawski cu dăruire, virtuozitate şi talent care au impresionat profund întreaga sală.

De asemenea, Casa Regală a acordat "Diploma de excelenţă pentru susţinerea culturii şi tinerilor", spre încurajarea mecenatului cultural.

Mai mult, înainte de a afla câştigătorii Bucharest International Jazz Competition 2012, membrii trupelor finaliste de jazz au fost invitaţi pe scenă pentru a crea un moment special - jam session pe piesa "St. Thomas" compusă de Sonny Rollins, momentul reflectând bucuria improvizaţiei din jazz. În aplauzele audienţei au fost anunţaţi câştigătorii Grand Prize Winner - Artbeaters / Slovenia, Best Band - Lindeborg Aadnekvam Duo / Suedia şi premiul de popularitate acordat trupei Quentin Angus Quintet / SUA, Australia.

După 2 ore şi jumătate de muzică, emoţie şi plăcere, publicul a părăsit cu greu sala, oscilând între nostalgia unui final şi entuziasmul ediţiei viitoare.

Sub sloganul "It's all about live, quality music!" EUROPAfest a oferit în perioada 4-19 mai concerte de jazz, blues, pop şi muzică clasică, cu peste 300 muzicieni din 45 ţări.

LAUREAŢII EUROPAfest 2012

BUCHAREST INTERNATIONAL JAZZ COMPETITION 2012

Finalişti: Quentin Angus Quintet - SUA, Australia; Artbeaters - Slovenia; Jazz in Dreadlocks - Polonia; Lindeborg / Aadnekvam Duo - Suedia

Premiul de popularitate - Quentin Angus Quintet - SUA, Australia

Best Band - Lindeborg / Aadnekvam Duo - Suedia

Grand Prize Winner - Artbeaters - Slovenia

JEUNESSES INTERNATIONAL VIOLIN COMPETITION 2012

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO