Ziarul de Duminică

Gaze

20.05.2005, 20:22 11

Era in jur de ora 22.00 si mai aveam mult de lucru. Cum butonam eu pe computer asezat la birou, o aud pe sotia mea: "Aici miroase a gaze". Locuiesc temporar cu chirie intr-o casa veche. In sufragerie exista un mare semineu care arde cu gaze.



- Cred ca din partea asta vine, a zis sotia mea si s-a dus spre teava care iese din zid si intra in peretele semineului. Un val de gaze mi s-a invartit in jurul fetei. Scarbos miros are mercaptanul asta.

- Esti sigura ca de acolo miroase?

Ea si-a rotit nasul in incapere si m-a privit contrariata:

- Acum parca miroase de peste tot!

M-am dus la teava. Pe masura ce ma apropiam de ea, mi-am dat seama ca acum mirosea din toate partile.

Am verificat tevaraia prin toata casa. Imposibil sa-mi mai dau seama, respiram gaze! Mi-am zis ca poate vine de afara. Am deschis ferestrele. Nu, afara mirosea a ploaie. Le-am lasat deschise.

Intr-un singur loc nu mirosea a gaze - in camera de la parter a mamei. L-am sunat pe proprietar. A foarte foarte mirat - mi-a spus ca niciodata in 30 de ani teava aia de la semineu n-a emanat gaze. Dar poate ca, totusi, dupa 30 de ani...

Se facuse deja 10 si jumatate. Am mutat fetita la parter, in camera mamei, iar pe cel mic l-am izolat la el in camera. Am facut rost de vreo 5-6 numere de telefon. Dar suna incontinuu ocupat la toate. O singura data a sunat si n-a raspuns nimeni, am inchis si, cand am sunat iar, era ocupat. Mirosea a gaze tare si a bataie de joc. Sotia mea a mai obtinut de la Informatii inca 4 numere. Ne-am pus amandoi pe sunat. Dupa o ora nu ne venea sa credem - toate numerele erau continuu ocupate. Ne uitam unul la altul si nu mai stiam ce sa facem. Stinseseram aproape toate luminile, opriseram toate electrocasnicele si deschiseseram toate geamurile. Era frig, eram obositi, siderati si mirosea ingrozitor a mercaptan.

Oare trebuia sa stam asa si sa asteptam sa sarim in aer? Sa lesinam? Sau sa iesim in strada? M-am gandit la un moment dat sa sun la politie.

- Du-te la vecinul de deasupra, poate stie el de unde se opresc gazele in cladire. Corect, gandea bine. Dar era aproape unsprezece si jumatate noaptea!

- N-o sa se supere, ca daca e sa explodam, il intereseaza si pe el!

Iar avea dreptate. Dar mi se parea cu totul suprarealista situatia. Stateam in frig si miros de gaze. Fumam, nervosi, in bucatarie, langa fereastra deschisa. Stiam ca este strict interzis sa umblam la instalatia de gaze. Eram legati de maini si de picioare. M-am dus totusi la vecinul. A raspuns imediat. El, sotia si mama lui erau imbracati de parca stateau sa plece undeva, nicidecum in pijamale. Mi s-a parut bizar. Cum a deschis usa, si-a dat seama despre ce e vorba. La ei in casa nu mirosea. Stateau cu toate ferestrele inchise. Am luat un patent si m-am dus cu el la parter. Mi-a aratat de unde sa opresc gazelele in apartamentul meu. Si m-am gandit ca asa cum stateau ei izolati, la etajul 2, puteau sa sara linistiti in aer, daca nu eram noi sa ne alarmam.

Cand m-am intors in bucatarie, sotia mea vorbea cu cineva de la gaze. Reusise, dupa 1 ora si 3 sferturi. Urma sa vina o echipa si la noi. Cand? Cat de repede, ca au multe solicitari. In cat timp? Pana in ora 5 dimineata. Era deja aproape 12 noaptea. Ne-am gandit ca o sa facem o noapte alba.

Echipa a venit abia a doua zi dimineata la 10.30. Erau 2 oameni veseli, in salopete albastre. Eu eram nedormit. Nu eram vesel. Unul a pus solutie de apa cu sapun pe cele 2 robinete, altul s-a dus la parter sa deschida gazele. Intr-adevar, cele doua robinete rasuflau. N-au oprit gazele ca sa le repare. Iar mi-au imputit casa. Dar au rezolvat totul in 10 minute. Au plecat. Am aerisit. Am tras adanc aer in piept.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO