Ziarul de Duminică

Girls! Girls? Girls...

Girls! Girls? Girls...
23.11.2007, 19:25 29

O gluma spune ca Maria Magdalena isi astepta clientii la un colt de strada cand pe-acolo trecu unul dintre apostoli.
- Maria, Maria, nu esti pe calea cea buna, o dojeni el.
- Asa e, raspunse aceasta, nu trece nimeni...
Fara clienti sunt si "magdalenele" zilelor noastre din picturile lui Serban Savu expuse de curand la Galeria Plan B din Cluj. Dar, honni soit qui mal y pense, ce ma face sa cred ca acesta e subiectul tablourilor? Poate faptul ca trec zilnic pe langa "fetele" ce stau ca intr-o loja pe podul spre Manastur, sau amintirea "blondelor" tuciurii de pe marginea drumului Cluj-Budapesta. Cu siguranta, pictorul mizeaza major pe experienta complice a privitorului, putand ramane in acelasi timp elegant inocent intr-o zona "porto-franco".
Dincolo de posibilele conotatii frivole, picturile din seria Girls sunt mai mult decat o simpla consemnare a unui fapt cotidian. Ele pot conta in sirul contributiilor pe tema relatiei om-peisaj la al carui capat istoric se afla Grigorescu si Andreescu, cu acesta din urma fiind sesizabila o continuitate legata de interesul tanarului artist pentru dificila problema a orchestrarii verdelui pe suprafata tabloului. Fara sa intervina stilizator asupra peisajului, cu detalii retrase in registrul tonului in ton, acesta devine un ecran pe care siluetele umane capata relief si se ofera contemplarii.
Daca in cazul altor artisti marca personalitatii vine dintr-o particularitate cromatica sau expresiva, in cazul de fata aceasta e una a subtilitatii si priveste atat subiectul cat si registrul compozitional sau coloristic. Subiectele sale au intotdeauna o doza de ambiguitate ce nu provine din confuzie, ci dintr-o optiune premeditata ce lasa loc jocului secund. Compozitional, intervine prin angajarea liniilor de forta ale cuadraturii clasice, fara insa ca acestea sa devina imperative, iar cromatica se supune unei concizii a paletei puse in slujba efectelor de lumina, savuros consemnate la nivelul detaliului. In plus, la fel ca in seriile anterioare, un umor particular, de extractie ardeleana, distilat in doze hannemaniene, razbate din lucrarile sale: postura comica a personajelor-electricieni catarate pe stalpi sau cladiri dintr-o serie precedenta, sau detalile anatomice si vestimentare din seria actuala, cum ar fi blonda cu mini si "ciocate" care mesteca, ce altceva sa credem?, decat seminte.
Atitudinea privitorului face din seria Girls simple peisaje cu figura umana sau o focalizare asupra unei probleme a societatii noastre ramasa la nivelul moralitatii in stadiul anterior parabolelor cu Maria Magdalena din scripturi. In felul sau subtil, Serban Savu lasa deschisa aceasta optiune transferandu-ne simbolic si responsabilitatea cu care suntem datori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO