Ziarul de Duminică

Grigorescu, un paradox

Grigorescu, un paradox

Profil de fata cu palarie, creion, pe verso autentificare apartinand lui Gh. N. Grigorescu, fiul pictorului. Estimat si adjudecat la 2.000 lei

15.02.2008, 17:42 116

2007 a fost un an omagial pentru Nicolae Grigorescu - s-a implinit un secol de la moartea celui mai reprezentativ pictor al traditiei romanesti - dar si anul unui paradox pe piata de arta: Grigorescu nu mai este lider de piata si a devenit un artist interesant la licitatii doar prin desene, un gen refuzat in anii trecuti.

Lider ani de-a randul pe piata de arta, Grigorescu a intrat in declin tocmai in anul omagierii sale. Pe piata de arta au fost scoase la vanzare doar doua picturi. In schimb au avut un succes neasteptat desenele, schitele si crochiurile care pana acum erau foarte rar puse pe simeze si de obicei ocolite de cei care licitau.
Grigorescu este si pictorul cu cele mai multe falsuri cunoscute. Dupa contabilitatea criticilor de arta, el ar fi lasat aproximativ 4.000 de picturi si lucrari de grafica. Pana in 1990, cand exista o anume monitorizare a patrimoniului artistic, erau cunoscute peste 1.000 de falsuri. Iar in ultimii 17 ani, piata de arta s-a dezvoltat deopotriva cu apetitul unora pentru facaturi. La casele de licitatii nu a fost retras niciun Grigorescu de la vanzare, nu din motive de provenienta dubioasa. Un merit in acest sens este consultanta esentiala de regretatul Remus Niculescu, care a avizat toate vanzarile tablourilor pictorului de la Campina dupa 1990. Asa s-a construit in paralel cu o notorietate artistica monumentala si un monopol Grigorescu pentru toate vanzarile de top de pe piata oficiala de arta. Dar pe piata libera, circulatia falsurilor, declarate sau nu, nu poate fi controlata.
In 2007, Grigorescu a fost depasit in topuri de doua picturi remarcabile semnate Tonitza si Pallady. In luna mai a fost, meteoric, licitata o lucrare exceptionala: Flori de nalba. O pictura intr-o compozitie atipica care s-a licitat de la 58 la 188 de mii de lei.
In toata aceasta agitatie din fruntea topurilor, Grigorescu a devenit extrem de interesant prin desenele sale. Pana in aceasta toamna, cataloagele mentionau doar doua desene vandute la licitatii: unul in anul 2000 si un altul in 2005. Era un gen care parea poate prea saracacios pentru "pictorul national". Plus istoria si isteria falsurilor, mult mai greu de controlat cand este vorba de creion pe hartie.
In 2007, desenele lui Grigorescu au devenit si ele obiecte de lux pentru colectionari. S-au vandut patru dintre cele cinci desene licitate: Profil de fata cu palarie (cel mai interesant dintre ele), Bou-studiu, Biserica din comuna Boltea, Pagina de studiu - Bouleni. Preturile nu au depasit nici sumele de pornire, nici estimarile: intre 1.500 si 3.200 lei. Un alt studiu in creion, Mama cu copil, nu a primit nici o oferta desi era estimat la peste 3.200.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO