Ziarul de Duminică

Horia Mihail – „Pe urmele lui Franz Liszt”/ de Ziarul de duminică

Horia Mihail – „Pe urmele lui Franz Liszt”/ de Ziarul de duminică

Horia Mihail – „Pe urmele lui Franz Liszt”

Autor: Ziarul de Duminica

23.09.2011, 00:22 54

A apărut un nou CD la Editura Casa Radio. "Este primul meu CD solo, nu m-am gândit până acum să fac un astfel de CD. A venit ca urmare firească a turneului Pianul Călător, pe urmele lui Franz Liszt pe care l-am întreprins în primăvară şi pot spune că sunt foarte emoţionat. Fac parte din categoria artiştilor care nu suferă să-şi asculte înregistrarile. Nu pot să vă spun cum sună, pentru că nu l-am ascultat. După acest turneu, am realizat că pot cânta singur, lucru de care îmi era oarecum teamă, nu pentru că în decursul celor 33 de ani de cântat la pian nu am susţinut recitaluri solo, ci pentru că în ultimii 10 ani au cam lipsit. Asta dintr-o comoditate pe care am eliminat-o la începutul anului 2011 şi care sper să nu mai revină. Deja pregătesc turneul Pianul Călător 2, declara pianistul Horia Mihail la lansarea albumului.

După succesul repurtat în turneul naţional care a cuprins 12 oraşe din România, proiectul "Pianul călător" îşi găseşte finalizarea prin apariţia, la Editura Casa Radio, a unui CD intitulat "Pe urmele lui Franz Liszt'', ce a fost lansat marţi, 13 septembrie 2011, la standul Radio România Cultural din piaţa festivalului George Enescu.

Dacă nu aţi putut asista la niciunul dintre recitalurile turneului sau dacă doriţi să retrăiţi momente unice, veţi descoperi din plin emoţia în înregistrarea din concert, realizată în luna aprilie la Sala Radio şi imprimată acum pe CD-ul care conţine aproape 80 de minute de muzică de Liszt în interpretarea excepţională a lui Horia Mihail:Années de pèlerinage.Première année: Suisse, Liebestraum nr. 3 , Valse Caprice nr. 7 , Consolation nr. 3, Valse impromptu. Nocturne

"Turneul Pianul Călător, care a avut loc în primăvara acestui an, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, cu susţinerea Radio România îşi găseşte acum un frumos final, cu sprijinul Editurii Casa Radio, care a făcut ca înregistrarea live a recitalului de la Bucureşti să se transforme într-un CD care intră în circuitul comercial. Sperăm ca Societatea Română de Radiodifuziune să ne susţină în continuare şi să existe şi Pianul Călător 2 şi Pianul Călător 3. Dacă ele se vor finaliza cu un al doilea şi al treilea CD, înseamnă că vom putea vorbi despre un proiect reuşit.",declara la lansare Oltea Şerban-Pârâu, redactor şef Radio România Cultural, promotorul turneului.

Turneul naţional "Pianul Călător - pe urmele lui Franz Liszt" s-a încheiat la Mediaş, unde instrumentul a fost încredinţat comunităţii, pentru trei ani, de către Societatea Română de Radiodifuziune. Evenimentul a marcat împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt şi a fost realizat după exemplul turneului susţinut de compozitorul maghiar între anii 1846 şi 1847 în Ţările Române. Acesta călătorea şi susţinea concerte pe un pian Erard, care-l însoţea peste tot. Decizia organizatorilor de a relua ideea lui Franz Liszt în 2011 a venit în urma constatării că, în România, există numeroase oraşe care nu au piane de concert şi, în consecinţă, nu au posibilitatea de a avea acces la muzica clasică. De aceea proiectul Pianul Calător va continua şi în anii următori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO