Ziarul de Duminică

Idei de cadouri pentru 8 martie: Delicată şi îndrăzneaţă

Idei de cadouri pentru 8 martie: Delicată şi...

Autor: Ziarul de Duminica

04.03.2014, 00:00 547

 

După văduva japoneză din Sete de iubire, iată altă văduvă, complet diferită, cum o defineşte şi titlul romanului – Delicateţe de David Foenkinos. Nathalie a trăit cinci ani de fericire, căsătorită cu bărbatul vieţii ei. Dar bărbatul moare într-un accident care-i sfâşie viaţa în două, înainte şi după. O sugerează şi cartea pe care o citea, prin pagina ce marchează nenorocirea.

Frumoasa şi melancolica Nathalie nu se desparte însă de lume, ajunge într-o poziţie ierarhică superioară în compania suedeză unde lucrează şi aici se petrece al doilea miracol al vieţii. Tot un impuls neaşteptat o împinge spre Markus, aflat într-o poziţie de subaltern. Sărutul iniţiat de ea, inexplicabil în aparenţă, schimbă tot. Şi în primul rând, răvăşeşte viaţa lui Markus, care nu străluceşte prin frumuseţe.

David Foenkinos narează povestea frumoasei Nathalie cu etapele ei marcate de François, Charles şi Markes, dar sparge construcţia romanului cu inserţii cuprinzând informaţii cu sau fără legătură directă cu subiectul şi personajele. Ele sunt oferite cititorilor ca să tragă cu ochiul spre altceva, bucăţi fantezist colorate.

Asemenea „ferestruici” ţin mai curând de cheful de joacă şi de năzdrăvanii al unui spirit rebel decât de gravitatea unui romancier, ele pot provoca reacţii diverse, de la amuzament şi uimire, până la întrebarea serioasă privind rostul lor în roman. Asta nu înseamnă că n-a avut succes: cartea şi-a adjudecat vreo opt premii şi o ecranizare, cu Audrey Tautou, care şi-a câştigat celebritatea cu rolul din Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain. (Elisabeta Lăsconi)

 

David Foenkinos, Delicateţe, traducere din limba franceză de Simona Brânzaru, Editura Nemira, 2013, 200 pag.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO