Ziarul de Duminică

In Tara lui Papura-voda

In Tara lui Papura-voda
16.03.2007, 17:27 39

Joi, 8 martie 2007, a avut loc la Ateneul Tatarasi din Iasi vernisajul expozitiei de grafica "Tara Back To Iassy" semnata Sorin Tara. Expozitia va fi deschisa publicului in perioada 8 martie - 28 martie 2007.
Tara se intoarce in Iasi dupa o prima iesire pe simeze organizata in luna octombrie in 2006 in cadrul proiectului de rezidenta numit "Iasi, identitatea unui oras", organizat de Centrul Cultural Francez in colaborare cu Centrul Cultural German din Iasi. Expozitia a starnit indignare si revolta, pe tema ei s-au scris noian de articole si s-au dat multiple declaratii. Cuvintele cele mai auzite au fost cenzura, blasfemie si moralitate. Artistul si lucrarile lui au deschis, pentru a cata oara?, discutii legate de moralitatea in arta. O chestiune destul de delicata, cata vreme e greu de spus ce inseamna sa fii moral in arta sau de ce, intr-o lume imorala, arta trebuie sa fie morala?
Actuala selectie de lucrari se inscrie in demersul artistic sustinut de Tara in cadrul expozitiilor "Black Rumania", "Apocalyptic for Everybody", "The Marranos". Arta lui Tara provoaca, iar provocarea in arta contemporana reprezinta una dintre sursele majore de dezbatere, atat in campul dialogurilor de specialitate, cat si in aria publica. Exista critici, curatori si istorici de arta care isi gandesc si concep demersurile tocmai pe aceasta grila a provocarii. Exista studii, articole, prelegeri care vorbesc despre provocarea in arta ca si cand aceasta provocare ar fi motorul artei contemporane. Imaginile propuse de Tara reprezinta adesea un protest brutal fata de realitatile cotidiene. Decantand totul intr-o estetica a ororii, supraevaluand motivele si idolatrizand maladivul social.
Tara ia atitudine fata de lumea care-l inconjoara, fata de institutiile care ar trebui sa-l protejeze, de cei care-l acuza si de cei care-l sprijina. Tara utilizeaza simboluri, asociaza imagini, deseneaza personalitati politice, integreaza texte, iubind si urand in aceeasi masura. Tara exploateaza mizeria umana, alienarea, fatarnicia, egoismul, trufia, comportamentul uman mediocru. Tara nu ofera solutii, nu propune ideologii, nu face politica si nu apartine nici unei grupari religioase. Tara poate fi acuzat, restrictionat, cenzurat, dar nu poate fi considerat superficial la nivelul ideilor si limbajului artistic.
Tara citeste, urmareste, priveste, asculta, este atent la tot ce se intampla in jurul sau, desenand imagini ce chestioneaza, socheaza, si, mai ales, provoaca. Tara ne ofera imaginea neagra a lumii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO